Το Ευρωκοινοβούλιο «διαγράφει» κάθε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις

Νέα αρνητική τροπή παίρνει η πολυσυζητημένη υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, ύστερα από  τροπολογία που κατέθεσε το Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου αποτελεί η Νέα Δημοκρατία, ώστε να μην γίνει ούτε καν αναφορά σε σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει από το 2014 η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), στην έκθεση πεπραγμένων του 2016.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στις 15 Οκτωβρίου του 2014 είχε καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μια Αναφορά με την οποία προωθούσε το διαχρονικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Στις 29 Φλεβάρη του 2016, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ βρέθηκε στο Στρασβούργο ώστε να υποστηρίξει την Αναφορά που είχε καταθέσει.

Ωστόσο, οι πλειοψηφίες είχαν άλλη άποψη. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν και ψήφισαν να μην συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη Αναφορά στον ετήσιο απολογισμό του 2016, χωρίς καμία διερεύνηση. Η προσχηματική δικαιολογία των συγκεκριμένων ομάδων ήταν ότι το ζήτημα «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ».

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έμεινε αναπάντητη από την οργάνωση των αντιστασιακών. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επανήλθε στο Στρασβούργο μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, απ’ όπου ο πρόεδρός της Χρήστος Τζιτζιλώνης παραχώρησε συνέντευξη τύπου καταγγέλλοντας όλες τις υπεύθυνες πλευρές για την εξέλιξη του αιτήματος.

Ωστόσο οι πλειοψηφίες του Ευρωκοινοβουλίου δεν έμειναν σε αυτό. Όπως καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, και συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, με τροπολογίες που κατέθεσαν στις 22 Νοεμβρίου 2017 κατόρθωσαν να αποσύρουν από το κείμενο του απολογισμού ακόμα και τη φράση ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ είχε καταθέσει αίτημα Αναφοράς για τις Γερμανικές Επανορθώσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ζαριανόπουλος «για να ληφθούν όλα τα μέτρα πλήρους αποσιώπησης, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρότεινε και έγινε δεκτό να απαλειφθούν οι σχετικές αναφορές όχι μόνο από την κύρια έκθεση αλλά και από την αιτιολογική έκθεση».

Την ίδια ώρα η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Η άρνησή της να απαντήσει σε σχετική επιστολή της επιτροπής αναφορών υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και συνέπραξε στο «κλείσιμό» της, όπως άλλωστε έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με την σιωπή τους», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Η πορεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Την ίδρυση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ το 1964 ακολούθησε η συμμετοχή της στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη και του Ευάγγελου Μαχαίρα το 1996. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετέχει και στην Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (International Federation of Resistance Fighters – FIR).

 

Πηγή: Katiousa.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα