Το εμπόδιο “πολυνομοσχέδιο” ξεπεράστηκε με πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση

Η χθεσινή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου έδωσε αφορμή για χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς εκτός από το ξεπέρασμα ενός σοβαρού διαδικαστικού κοινοβουλευτικού εμποδίου, σήμανε και την αύξηση της κοινοβουλευτικής του δύναμης, μετά την προσχώρηση της ανεξάρτητης βουλευτή Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου (πρώην Ένωση Κεντρώων) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν αργά χθες το βράδυ το γεγονός ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε μια ακόμη επιβεβαίωση στην πράξη ότι η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος είναι συμπαγής, δεν παρουσιάζει συμπτώματα φθοράς, αλλά αντίθετα ενισχύεται.

Οι πολιτικές δυσκολίες που συνιστούσαν οι γνωστές πτυχές του πολυνομοσχεδίου ξεπεράστηκαν χωρίς να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κύρια τόσο για την αλλαγή του τρόπου διακήρυξης της απεργίας, όσο και για τις περικοπές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Είναι βέβαιο ότι η εκδήλωση της όποιας δυσαρέσκειας υπάρχει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχιστεί και πιθανά θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, με στελέχη του κομματικού μηχανισμού να ασκούν κριτική και να εκφράζουν προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για τις επιλογές της πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Το επόμενο στάδιο για το Μαξίμου φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του Κώστα Ζουράρι από την θέση του υφυπουργού Παιδείας και τον σχεδιασμό ενός πιθανά μόνο διορθωτικού ανασχηματισμού που θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τη σημερινή μέρα πρόκειται να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, με κεντρικό θέμα την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, που θα γίνει αποδεκτή.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία για να πάρει μέρος στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα