«Το ΔΝΤ θα κινηθεί εντός του πλαισίου των κανονισμών του»

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, περιέγραψε μια κατάσταση αδιεξόδου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου, καθώς εξέφρασε την πάγια θέση του ΔΝΤ βάσει της οποίας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν πρώτα δεν υπάρξει εξειδίκευση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εφαρμογής και των δύο σκελών που αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας, που αφορούν τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση χρέους.

Ειδικότερα, ο G. Rice καλωσόρισε τις μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η ελληνική βουλή, ωστόσο τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία συμφωνία”, δήλωσε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Eurogroup βρέθηκε το χρέος και η βιωσιμότητά του, πράγμα που οδηγεί στην συζήτηση για το μέγεθος της απαιτούμενης ελάφρυνσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, η διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ παραμένει το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μακροπρόθεσμο διάστημα, καθώς σημείωσε πως ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μετά το 2022 δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και θα οδηγήσει σε παρατεταμένη λιτότητα.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Σημείωσε μάλιστα πως το Ταμείο “εξετάζει όλες τις επιλογές εντός τους πλαισίου των κανονισμών μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λυθεί το ζήτημα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να συμμετάσχει το Ταμείο με μια συμφωνία επί της αρχής, σε ένα πρόγραμμα χωρίς όμως να προσφέρει χρηματοδότηση, ο Gerry Rice απάντησε πως είναι κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν μεν αλλά παράλληλα επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για μια καλή βάση (μετά την ψήφιση των μέτρων) αλλά και την ανάγκη για ένα βιώσιμο χρέος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν εκταμίευσαν τη δόση αφού γι’ αυτούς δεν υπάρχει θέμα χρέους, ο G. Rice απάντησε πως “σταθερή θέση των Ευρωπαίων είναι ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ”. “Εμείς λέμε ότι θέλουμε και τα δυο σκέλη που περιγράφηκαν πριν”.

Τέλος, σε αιχμηρή ερώτηση σχετικά με το αν υπάρξει εξειδίκευση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα θεωρούνταν “πολιτική εύνοια” του ΔΝΤ προς τη Γερμανία, ο G. Rice διέψευσε την εκτίμηση του δημοσιογράφου, τονίζοντας πως προτεραιότητα του Ταμείου είναι να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί τα μέλη του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα