Το δημοψήφισμα έχει δεχθεί πλήγμα, παραδέχεται η περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας παραδέχθηκε ότι η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην περιφέρεια, «αλλοίωσε» τη διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, το οποίο έχει απαγορευθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη.

«Είναι φανερό ότι οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν», δήλωσε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Η ισπανική Πολιτοφυλακή έθεσε την Τετάρτη υπό κράτηση 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καταλονίας, αυτόνομης περιφέρειας 7,5 εκατ. κατοίκων που είναι όλο και πιο διχασμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και σε εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της στους κόλπους της Ισπανίας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ, δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, ο οποίος ανήκει στην αντιμοναρχική Αριστερά της Καταλωνίας.

Η επιχείρηση συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες, ιδιαίτερα σε αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη, όπου οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Προκάλεσε δε κύμα διαδηλώσεων αυτονομιστών, κυρίως στη Βαρκελόνη, κατά της «καταπιεστικής» πολιτικής του κεντρικού κράτους.

«Η πλειοψηφία θέλει να ψηφίσει»

Η επιχείρηση παρουσιάσθηκε από πολλές εφημερίδες ως αποφασιστικό πλήγμα στην επιμελητειακή οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει απαγορευθεί από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται», δήλωσε ο κ. Ζουκέρας.

«Είναι προφανές ότι ότι δεν είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε όπως συνήθως», πρόσθεσε, ενώ εδώ και μήνες η αυτονομιστική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι έχει κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να είναι αξιόπιστη και να μπορέσει να αναγνωριστεί.

Όμως, πρόσθεσε δεσμευμόμενος να κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, «είμαι πεπεισμένος ότι μια πλειοψηφία των κατοικων της Καταλωνίας θέλουν να ψηφίσουν».

Πράγματι οι Καταλανοί υποστηρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% την ιδέα να διοργανωθεί ένα κανονικό δημοψήφισμα, με τη συμφωνία της κεντρικής κυβέρνησης, για να διαπιστωθεί εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει την ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνει από το 2012 ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μια τέτοια «παράνομη» ψηφοφορία και ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το σύνταγμα, που αναφέρεται στο «αδιαίρετο» του ισπανικού εδάφους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα