Το Βερολίνο αποσύρει τις γερμανικές δυνάμεις από τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών  στην βάση του Ιντσιρλίκ για να συναντηθεί με τις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί, μεγαλώνει την κόντρα Τουρκίας – Γερμανίας, καθώς ήδη το Βερολίνο εξετάζει την μετακίνηση όλων των δυνάμεων του σε άλλη χώρα της περιοχής.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης συνιστά «αντίποινα» για την απόφαση των γερμανικών δικαστηρίων να χορηγήσουν άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από το καθεστώς Erdogan για σχέσεις με τον Fethullah Gülen.

Την παραμονή της συνάντησης Trump -Erdogan, που γίνεται σε συγκρουσιακό κλίμα  λόγω της στήριξης των ΗΠΑ στους κούρδους της Συρίας, η απόφαση της Τουρκίας για τον αποκλεισμό των γερμανών βουλευτών αποτελεί πλήγμα που υπονομεύει την ενότητα και αξιοπιστία της Συμμαχίας εναντίον του ISIS.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Βερολίνο εξετάζει ήδη εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων είναι η Ιορδανία, το Κουβέιτ και η Κύπρος, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters η καγκελάριος Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία οφείλει να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές και η Ιορδανία είναι μια από αυτές.

Η Γερμάνια έχει προσφέρει 58 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές στο Ιντσιρλίκ τόσο για τη διαμονή της γερμανικής δύναμης των σχεδόν 260 ανδρών αλλά και για την κατασκευή υποδομής στάθμευσης των γερμανικών Tornado που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απαγορεύει την πρόσβαση γερανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, καθώς η προηγουμένη απαγόρευση είχε ακολουθήσει την απόφαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Για την απόφαση της Αγκυρας ενημέρωσε το γερμανικό κοινοβούλιο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας η Angela Merkel χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική απαγόρευση, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία μπορεί να μεταφέρει τις δυνάμεις της σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας   η Ιορδανία προσφέρει τις «καλύτερες συνθήκες».

Το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένο, μετά τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, όταν ο κ. Ερντογαν είχε κατηγορήσει την γερμανική κυβέρνηση για τακτικές «Ναζί», ενώ έχει προκαλέσει οργή και κύμα διαμαρτυριών στη Γερμάνια η σύλληψη δυο γερμανών δημοσιογράφων  στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα