Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλευρό της Δημοσιογραφίας

Το πρόγραμμα υποτροφιών για δημοσιογράφους από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, στις ΗΠΑ, που υλοποιείται για τρίτη χρονιά φέτος και ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο iMEdD (Incubator for Media Education and Development), είναι οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που έχουν σκοπό να καταρτίσουν δημοσιογράφους και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να ασκούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Τα πράγματα εξελίσοονται όχι μόνο στον κλάδο της δημοσιογραφίας αλλά σε όλα τα επαγγέλματα. Είναι υποχρέωση, λοιπόν, όλων εκείνων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνουν και θέλουν να αποδίδουν ποιοτικά, να αποκτούν κατάρτιση, πόσο μάλλον στη δημοσιογραφία, όπου το τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 24χρονη Αριστέα, η οποία είναι μία από τους 18 υποτρόφους που πήγαν στο Columbia το περασμένο καλοκαίρι και παρακολούθησε το Εργαστήρι Παραγωγής Βίντεο.

Ο κλάδος έχει δυνατότητες που στην Ελλάδα ακόμη δεν αντιλαμβανόμαστε και που εάν δεν μας πει κάποιος ότι υπάρχουν θα το ανακαλύψουμε πολύ αργά, αν όχι ποτέ. Και αυτή η ευκαιρία που προσφέρουν οι υποτροφίες για τα προγράμματα του Columbia Journalism School θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο» πρόσθεσε.

Γυρίζοντας πίσω, από τη Νέα Υόρκη, οι υπότροφοι έχουν να επανενταχθούν σε ένα δεδομένο τοπίο στον χώρο της δημοσιογραφίας και ίσως είναι πολύ ρομαντική η σκέψη ότι μερικοί…«κούκοι»- υπότροφοι θα φέρουν την άνοιξη. «Και αν αλλάξει; Στο χέρι μας είναι» σημείωσε η ίδια με χαμόγελο.

«Βέβαια, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστούν χρόνια και σειρά επιμορφώσεων και εκπαιδεύσεων μέχρι να αλλάξει κάτι ριζικά. Μισθολογικά, δε, καλύτερα να μην το συζητήσουμε» συμπλήρωσε.

Για την Αριστέα, που ήταν άνεργη τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα έφερε μία νέα ιδέα, που θα γίνει πραγματικότητα από αύριο. Μαζί με τον Σωτήρη Σιδέρη -επίσης πρώην υπότροφος του ΙΣΝ στο CJS- ένωσαν τις δυνάμεις τους και θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό κάτι νέο, που τώρα αρχίζει να διαδίδεται και αποκτά όλο και περισσότερους followers: το The Undocumented. Ένα podcast, που, όπως είπε, δίνει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν. Από αύριο, 17 Ιανουαρίου, το περιεχόμενο θα είναι στον… διαδικτυακό αέρα, στο https://undocumentedpod.com. «Κάθε Πέμπτη, μπορείτε να μαθαίνετε τα πάντα μέσω της ιστοσελίδας, αλλά και των social media» τόνισε, εμφανώς περήφανη για το δημιούργημά τους.

Μία συμβουλή που θα έδινε σε όσους σκέφονται να κάνουν αίτηση για τα φετινά προγράμματα; «Η ηλικία, το πανεπιστήμιο φοίτησης ή «οι παπάδες» που έχεις κάνει στο παρελθόν ως δημοσιογράφος δεν πιάνουν μία. Κοίτα να είσαι ο εαυτός σου, να δείξεις πόσο σου αρέσει αυτό που κάνεις και θα ανταμειφθείς».

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια του (ΙΣΝ) για ενίσχυση της δημοσιογραφίας, αναγνωρίζοντας ότι η αντικειμενική δημοσιογραφία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

Μέσω της τριετούς συνεργασίας με τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, το ΙΣΝ υποστηρίζει το Πρόγραμμα Υποτροφιών για 18 υποψήφιους κατ’ έτος. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους αλλά και πιο έμπειρους δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα.

Οι υποτροφίες του ΙΣΝ είναι πλήρεις και καλύπτουν το κόστος διδάκτρων, καθώς και τα έξοδα μετάβασης στις ΗΠΑ, τοπικών μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.

Οι υποτροφίες αφορούν τα παρακάτω προγράμματα της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia:

– Εργαστήρι Παραγωγής Βίντεο (από τις 10 έως τις 28 Ιουνίου 2019): Το πρόγραμμα εστιάζει στη σύλληψη και τη δόμηση ενός ρεπορτάζ, στον χειρισμό της κάμερας, στη χρήση λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και στον συνδυασμό ήχου και εικόνας για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός ρεπορτάζ.

– Πρόγραμμα Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (από τις 8 έως τις 26 Ιουλίου 2019): Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τη δομή της ερευνητικής δημοσιογραφίας, θα μάθουν να αναγνωρίζουν πότε ένα ρεπορτάζ θα πρέπει να αποτελεί μακροπρόθεσμο έργο και πώς να ελέγχουν διαρκώς τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι για την έρευνα σε τοπικό επίπεδο.

– Πρόγραμμα Κωδικοποίησης και Ανάλυσης Δεδομένων [Lede] (από τις 24 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου 2019): Ένα εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο στοχεύει να εξοπλίσει τους δημοσιογράφους με τις δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεδομένων σε αφήγηση. Το πρόγραμμα προσφέρει μία ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στις πρακτικές γνώσεις που χρησιμεύουν στον πραγματικό κόσμο, και στη θεωρία της επιστήμης των υπολογιστών που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι προκειμένου να εξελίξουν τις ικανότητες κωδικοποίησής τους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2019.

Σημειώνεται, ότι το ΙΣΝ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων. Σε αυτόν τον τομέα, αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το Πανεπιστήμιο Columbia.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Πανεπιστήμιου Columbia, ωστόσο, εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών του ΙΣΝ που σκοπεύουν να συνδέσουν, σε διεθνές επίπεδο, επίδοξους ή ώριμους επαγγελματίες δημοσιογράφους με καταξιωμένους στον χώρο της δημοσιογραφίας και να τους εξοπλίσουν με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελίξουν την εργασία τους. Έχουν ήδη, για παράδειγμα, δημιουργηθεί συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Columbia, το CSIS (Center for Strategic and International Studies) και το Bloomberg Media Initiative Africa.

Και εγέννετο… iMEdD

Ως απόρροια του Προγράμματος Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Columbia, αλλά με όραμα περισσότερο μακροπρόθεσμο και σε μία προσπάθεια να γίνει μία εις βάθος προσπάθεια για βελτίωση της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, το ΙΣΝ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του iMEdD (Incubator for Media Education and Development).

Ο νέος οργανισμός έχει την έδρα του στην Αθήνα και προσβλέπει στην προώθηση της καινοτομίας, της ανεξαρτησίας και της αριστείας στη δημοσιογραφία. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα