Τουσκ: Απειλή για την Ευρώπη ο Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε απειλή για την Ευρώπη, καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους να μείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις τρεις υπερδυνάμεις, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ.

Σε επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα την Παρασκευή (3/2), ο Τουσκ είπε ότι η προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ προσφέρει μία ευκαιρία στην ΕΕ να κυνηγήσει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Στην συνέχεια, τόνισε ότι η Ένωση αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 60χρονης ιστορίας της, χαρακτηρίζοντας σημαντικές εξωτερικές απειλές την «κατηγορηματική Κίνα», την «επιθετική πολιτική της Ρωσίας» απέναντι στους γείτονές της και το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» που προκαλεί αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτές, σημείωσε, μαζί με «τις ανησυχητικές διακηρύξεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, κάνουν το μέλλον μας πολύ απρόσμενο».

Πέρα από τον Τουσκ, αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις και τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του Τραμπ, όσον αφορά στο Brexit, στο προσφυγικό, στην συμφωνία για το κλίμα και στην οικονομία.

«Η διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιου μυθικού, πλήρως κυρίαρχου κράτους – μέλους, αλλά στην πραγματική εξάρτηση από τις υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα» αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του.

«Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι» σημείωσε ο Τουσκ.

«Επομένως πρέπει να λάβουμε δυναμικά και θεαματικά βήματα που θα αλλάξει το συλλογικό αίσθημα και θα αναβιώσει την ελπίδα να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση στο επόμενο επίπεδο» τονίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα