Τουρ οπερέϊτορ πυροδοτούν έκρηξη της ζήτησης για Ελλάδα

Με διαφορά μιας ώρας και από διαφορετικά σημεία της Πλατείας Συντάγματος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε, τελικά, την εκτίμηση για τη φετινή χρονιά που επιζητούσαν οι ρεπόρτερ αλλά είχε αποφύγει με όλους τους τρόπους, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «θα είμαι ευχαριστημένη με μια άνοδο 10% φέτος» μεταφέροντας το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα.

Ένα θετικό κλίμα που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 15% των προκρατήσεων (early bookings) στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Γι’ αυτό και η Ε. Κουντουρά αναμένει τουλάχιστον 1,5 εκατ. περισσότερους ξένους επισκέπτες φέτος. Κοντά στις εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου που δεν αποκλείουν αριθμός αυτός να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ταξιδιώτες, με βάση τον αριθμό των αυξημένων αεροπορικών θέσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, από την πλευρά του, δεν κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, παρ’ ότι φρόντισε να πάρει αποστάσεις από ποσοτικές εκτιμήσεις. Επιβεβαίωσε πως «φαίνεται πως θα είναι μια καλή χρονιά» ενώ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας «μπορεί να δούμε ακόμα και κάτι εντυπωσιακό φέτος».

Από το «καλή χρονιά», βέβαια, μέχρι το ανοιχτό ενδεχόμενο για «κάτι εντυπωσιακό» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας με την οποία παρακολουθούν την πορεία των κρατήσεων οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Ο Γ. Ρέτσος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ο ΣΕΤΕ παίρνει οριστικά απόσταση από ποσοτικές εκτιμήσεις και στόχους προηγούμενων ετών οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων.

Η εικόνα της αγοράς, άλλωστε, είναι τόσο σύνθετη που δεν επιτρέπει απλουστεύσεις. Από τη μια πλευρά οι προβλέψεις για ανάπτυξη +2,4% στην Ε.Ε το 2018 φαίνεται πως αποτελούν το βασικό λόγο για τη διαφαινόμενη μεγάλη άνοδο του εξερχόμενου τουρισμού από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην αυξημένη ζήτηση για ταξίδια από τους Ευρωπαίους η Ελλάδα φαίνεται πως είναι τοποθετημένη στα πάνω-πάνω «ράφι». Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας συγκαταλέγεται στο Τοπ 5 των προορισμών της Μεσογείου που προτιμούν οι ταξιδιώτες όλων των χωρών της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Ρωσία.

Η υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα πυροδοτεί το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών και των τουρ οπερέϊτορ. Γεγονός που αποτυπώνεται στα 3.558.486 περισσότερες θέσεις (+21%) που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για το φετινό καλοκαίρι. Συνολικά οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει για φέτος 20,2 εκατ. θέσεις έναντι 16,6 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο τέλος της χρονιάς, ωστόσο, θα αποδειχθεί πόσες από τις θέσεις χρησιμοποιήθηκαν από επιβάτες…

Το νέο «μπουμ» στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, ωστόσο, εμπεριέχει υψηλές προσδοκίες (εκ μέρους αεροπορικών εταιρειών και τουρ οπερέϊτορ) αλλά και «αέρα» που μένει να αποδειχθεί αν είναι πολύς ή ελάχιστος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ένα μέρος της αύξησης των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τουρ οπερέϊτορ να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων αυξημένο αριθμό slot για πτήσεις προς την Ελλάδα ώστε να μπορούν να προσθέσουν δρομολόγια αν απαιτηθεί από την εξέλιξη της ζήτησης. Τα ποσά που θα χρειαστεί να πληρώσουν αν δεν πραγματοποιήσουν, τελικά, τις πρόσθετες πτήσεις είναι από μηδενικά έως ελάχιστα. Κι επειδή τις προηγούμενες χρονιές ήθελαν να προσθέσουν δρομολόγια για την Ελλάδα αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα slots, φρόντισαν να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν…

Ποιοι φροντίζουν να «κλειδώσουν» έγκαιρα πρόσθετα slot στα ελληνικά αεροδρόμια το δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) Άρης Ίκκος.

Η μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από τη Γερμανία (45%) με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί με 20%. Η ιταλική αγορά κατέγραψε άνοδο 14%, η Ολλανδία 13% και η Γαλλία 8%. Εντυπωσιακή αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων καταγράφεται από την Πολωνία (52%) και την Αυστρία (60%) και σημαντική από τη Σουηδία (20%), τη Δανία (21%) αλλά και τη Ρουμανία (38%), την Ελβετία (19%), το Βέλγιο (7%) και την Τσεχία (11%). Μείωση 12% καταγράφουν, στον αντίποδα, οι προγραμματισμένες θέσεις από την αγορά της Ρωσίας.

Οι ελληνικοί προορισμοί

Πως κατανέμεται, όμως, η αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα στις διάφορες περιοχές της χώρας; Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SETE Intelligence, Μύκονος και Σαντορίνη εξακολουθούν να κινούνται χωρίς…φρένα καταγράφοντας αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων 42% και 26% αντίστοιχα.

Με αύξηση προγραμματισμένων θέσεων 40% τρέχει η Κως, ενώ οι προορισμοί του Ιονίου και των παραλιών της Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου διατηρούν την ισχυρή ανοδική δυναμική τους. Το Άκτιο (Πρέβεζα) σημειώνει αύξηση θέσεων 34%, η Κεφαλονιά 32%, ο Άραξος 38%, η Καλαμάτα 59%,η Κέρκυρα 24% και η Ζάκυνθος 8%.

Από τους προορισμούς του Αιγαίου, η Ρόδος εμφανίζει αύξηση θέσεων 27% με το Ηράκλειο να παραμένει η αδιαφιλονίκητη ελληνική «μητρόπολη» των διακοπών και νέα άνοδο προγραμματισμένων θέσεων 6%. Η δυτική πύλη της Κρήτης (Χανιά) σημειώνει αύξηση αεροπορικών θέσεων 24% ενώ σημαντικά αυξημένη είναι η ζήτηση για τη Χαλκιδική (+21% οι θέσεις για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσ/νίκης).

Στη φετινή εξίσωση του τουρισμού, ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα αποκτά η μεταβλητή των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει πως οι σχέσεις με τη γείτονα προσφέρονται για σπέκουλα.

Ο Γ. Ρέτσος, ταυτόχρονα, φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τα επόμενα χρόνια. Προειδοποίησε, μάλιστα, για αποκλιμάκωση των μεγεθών του τουρισμού αν δεν αλλάξουν άμεσα-εντός 18 μηνών- τα δεδομένα που αφορούν στο επενδυτικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και το χωροταξικό πλαίσιο.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα