Τουρκικά «πυρά» κατά των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές

Επίθεση κατά της νέας έκθεσης του ΟΑΣΕ, που δημοσιεύτηκε χτες, εξαπέλυσε η Άγκυρα, κατά την οποία ο οργανισμός ουσιαστικά κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση για άνιση διαχείριση των υποψηφίων κατά τις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην έκθεση του τόνισε: «Παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό. Πάντως την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων».

Σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «δυσαρεστημένο» βλέπει ότι η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «παραθέτει παραδείγματα που υπερβαίνουν το πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας και παραβλέπουν τις αρχές της ανεξάρτητης και αμερόληπτης παρατήρησης».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι τουρκικές εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν σύμφωνα με τα «ελεύθερα δημοκρατικά πρότυπα των εκλογών και με παραδειγματική συμμετοχή των ψηφοφόρων στο 88%».

Χαιρετίζοντας την αναγνώριση του υψηλού ποσοστού συμμετοχής του ΟΑΣΕ στο σχεδόν 90%, το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε:

«Τα υπερβολικά αρνητικά συμπεράσματα και οι γενικεύσεις προέρχονται από ορισμένες μη επιβεβαιωμένες ατομικές περιπτώσεις και εγείρουν ερωτηματικά για τους όρους της μεθοδολογίας της διεθνούς αποστολής».

«Η πολιτική ανάλυση και τα προκατειλημμένα σχόλια που έκανε η αποστολή του ΟΑΣΕ, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της αποστολής», ανέφερε.

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι πολλές αποστολές παρατηρητών έχουν επιβεβαιώσει την «διαφάνεια», «ελευθερία» και τον «πλουραλισμό» που χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα