Τουρκία: 35 νέα εντάλματα συλλήψεων για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 35 ανθρώπων, περιλαμβανομένων εννέα δημοσιογράφων, τους οποίους υποπτεύονται ότι είχαν διασυνδέσεις με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι ύποπτοι, περιλαμβανομένου του διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Birgun, Μπουράκ Εκιτζί, κατηγορούνται “ως μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”, ανέφερε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους στις διευθύνσεις των υπόπτων.

Οι ύποπτοι φέρεται να ήταν χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων την οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχι Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Ανατολή μετέδωσε πως τα εντάλματα σύλληψης είχαν στόχο το τμήμα μμε του δικτύου του Γκιουλέν. Δεν είναι προς το παρόν γνωστό ποιους αφορούν τα υπόλοιπα εντάλματα σύλληψης.

Η συνεχιζόμενη καταστολή, ιδίως σε βάρος δημοσιογράφων, έχει προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για την καταστολή των διαφωνούντων. Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι διασυνδέσεων με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Εξάλλου, περίπου 150 μμε έχουν κλείσει και περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ωστόσο, πως τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα