Τουρκία: Ψηφίστηκαν άρθρα της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα βασικά σημεία της συνταγματικής μεταρρύθμισης που συζητείται στην Εθνοσυνέλευση, με τα οποία θα επιτρέπεται στον πρόεδρο να είναι μέλος πολιτικού κόμματος και να εκδίδει διατάγματα, στο πλαίσιο της αλλαγής του πολιτεύματος.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τη στήριξη του εθνικιστικού MHP, προωθούν τη μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει σε μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία που θεωρείται απαραίτητη για να μην επιστρέψει η χώρα στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.

Τα τρία άρθρα που εγκρίθηκαν τη νύχτα σε πρώτη ανάγνωση καθορίζουν τον εποπτικό ρόλο του κοινοβουλίου, επιτρέπουν στον πρόεδρο να διατηρεί δεσμούς με πολιτικά κόμματα και του δίνουν αυξημένες εξουσίες, όπως τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν και από άλλους δύο γύρους ψηφοφορίας προτού τεθεί σε δημοψήφισμα η συνταγματική μεταρρύθμιση στο σύνολό της, πιθανότατα την άνοιξη.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το φιλοκουρδικό HDP, αντιδρούν στις αλλαγές αυτές. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, βουλευτές του AKP και του CHP ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός άρθρου. Λίγο αργότερα, ένας βουλευτής του AKP προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση θα προκηρυχθούν εκλογές.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι επιθυμητό κάτι τέτοιο αλλά δεν θα ήταν και “αδιανόητο” αν διαπιστωθεί ότι το κοινοβούλιο αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, λέγοντας επίσης ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί γρήγορα η συζήτηση ώστε να τεθεί η μεταρρύθμιση στην κρίση του τουρκικού λαού. “Μια κατάσταση όπου ένας βουλευτής σπάζει τη μύτη ενός άλλου ή δαγκώνει το πόδι του συναδέλφου του δεν είναι αποδεκτή για κανένα μέλος του κοινοβουλίου”, είπε.

Το Σύνταγμα “ανήκει στον λαό και εκείνος θα αποφασίσει”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα