Τουρκία: Τέλη του 2019 η παραλαβή των S-400

Στα τέλη του 2019 η Τουρκία θα παραλάβει τις πρώτες συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «οι S-400 θα αρχίσουν να παραδίδονται προς το τέλος του επόμενου έτους».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αμφισβήτησαν επίσης την αγορά, αλλά αυτό πρέπει να τερματιστεί.

«Κατανοούμε το τεχνικό ζήτημα. Για παραδείγμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν απορίες για το αν οι S-400 αναγνωρίζουν τα συστήματα του ΝΑΤΟ ως εχθρούς ή συμμάχους. Είμαστε και εμείς ευαίσθητοι σε αυτό το κόμματι», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει καθορίσει τους όρους της, σχετικά με αυτό το ζήτημα, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την αγορά.

Σημειώνεται  πως τον Ιούνιο, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35, με αφορμή την αγορά των S-400 καθώς και την κράτηση Αμερικανών πολιτών από την Τουρκία.

Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διέψευσε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ.

«Αν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανταποκριθούν στις ανάγκες μας (σ.σ. αγορά νατοϊκών πυραυλικών συστημάτων), θα τους δώσαμε προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα