Τουρκία: Συνελήφθη ο ποδοσφαιριστής Ιρτεγκούν ως Γκιουλενιστής

Τον πρώην διεθνή αμυντικό Μπεκίρ Ιρτεγκούν, συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής που εφαρμόζουν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, πέρσι τον Ιούλιο.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο πρώην παίκτης της Φενερμπαχτσέ και της Μπασακσεχίρ κατηγορείται ως “συμπαθών” του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν ήταν ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Ιρτεγκούν συνελήφθη από αστυνομικούς αφού φέρεται ότι χρησιμοποίησε το ByLock, μια εφαρμογή για την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται από το δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO και το χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση”.

Σύμφωνα πάντα με το κανάλι, το συμβόλαιο του Ιρτεγκούν με την Μπασακσεχίρ ακυρώθηκε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ενώ νωρίτερα φέτος στον αθλητή είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Το CNN Türk ανέφερε επίσης ότι ο 33χρονος Ιρτεγκούν έδωσε στις τουρκικές αρχές τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή μέσω του ByLock και κατόπιν παραδόθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος περίπου 150.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περισσότεροι από 50.000 συνελήφθησαν στην Τουρκία. Δυτικές χώρες και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, λόγω της σοβαρότητας της απειλής που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα