Τουρκία: Συνελήφθη δικαστής του ΟΗΕ για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

jhgΈνας Τούρκος δικαστής στον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

AdTech Ad

Η Τουρκία αγνόησε τα αιτήματα του ΟΗΕ για να επισκεφτούν τον Αϊντίν Σεντάφ Ακάι έπειτα από την σύλληψη του στις 21 Σεπτεμβρίου, παρά την διπλωματική του ασυλία, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί μια παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας, τόνισε ο πρόεδρος Θίοντορ Μέρον στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

“Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση του και την παύση των νομικών διαδικασιών εναντίον του”, δήλωσε ο Μέρον. Η σύλληψη πιστεύεται να είναι η πρώτη υπόθεση παραβίασης της ασυλίας ενός δικαστή των ΟΗΕ.

Την στιγμή της σύλληψης του ο Ακάι αναμενόταν να εξετάσει την έφεση του Ογκουστίν Νγκιραμπατάρε, πολιτικού από την Ρουάντα που είχε καταδικαστεί το 2012 σε 35 χρόνια ποινή κάθειρξης για τον ρόλο του στην γενοκτονία στην χώρα.

“Ως αποτέλεσμα της σύλληψης του, οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης σταμάτησαν” τόνισε ο Μέρον.

Ο Ακάι, πρώην διπλωμάτης, διορίστηκε το 2009 δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα και αργότερα έγινε δικαστής για το Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα