Τουρκία: Στέλνει ερευνητικό σκάφος για παράνομες έρευνες στο Αιγαίο

Το ερευνητικό σκάφος TCG CUBUKLU στέλνει για παράνομες έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου η Άγκυρα, διατηρώντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η Τουρκία πριν λίγη ώρα εξέδωσε την NAVTEX 381/17 με την οποία δεσμεύει εκτεταμένα σημεία στο κέντρο του Αιγαίου για «επιστημονικές» έρευνες από το TCG CUBUKLU από αύριο 7 έως 8 Μαρτίου. Οι περιοχές που παράνομα δεσμεύει η Άγκυρα είναι (όπως φαίνεται και στο χάρτη) μεταξύ Χίου και Ικάριας, μεταξύ Άη Στράτη – Λήμνου – Λέσβου και βορείως των Ψαρών . Οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παρά το γεγονός ότι για «επιστημονικες έρευνες» δεν απαιτείται τυπικά άδεια του παράκτιου κράτους, η Τουρκία μονομερώς εκδίδει NAVTEX, διεκδικώντας κυριαρχικές αρμοδιότητες στην καρδιά του Αιγαίου.

Από τις αρχές του 2017 η Τουρκία έχει στείλει και πάλι στο κέντρο του Αιγαίου, αλλά και νοτιά του Καστελόριζου, για «επιστημονικες» έρευνες τα σκάφη Cesme και Piri Reis, ενώ εχει απειλήσει ότι θα ξεκινήσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού σεισμικές πλέον έρευνες στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «απάντηση» στις ραγδαίες εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου, όπου πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ΕΧΧΟΝ MOBIL, η TOTAL και η ΕΝΙ, υπέγραψαν χθες και σήμερα τα συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την εκμετάλλευση των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα