Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν

Ο Μπερκίν Ελβάν ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν ένα κάνιστρο δακρυγόνου που εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις των τουρκικών ΜΑΤ, τον χτύπησε στο κεφάλι – κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί,  είχε υποφέρει από εγκεφαλική αιμορραγία μέχρι που πέθανε μετά από 269 ημέρες σε κώμα. Ο Ελβάν, κατά τη διάρκεια των ημερών που βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο, έγινε 15 χρονών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016, περίπου 3 χρόνια μετά το θάνατο του Ελβάν. Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων και αναβολών από τη μεριά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, των αστυνομικών και δικαστών αρχών, η πρώτη ακρόαση της δίκης πραγματοποιήθηκε χθες,  6 Απριλίου 2017.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός, έδωσε την κατάθεσή του μέσω οπτικοακουστικού συστήματος παρά τις αντιρρήσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, λόγω των προσπαθειών των αστυνομικών αρχών να κρατήσουν άγνωστο τον εναγόμενο.  Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας Ελβάν, οι μάρτυρες θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πέρα πάσης αμφιβολίας τον δολοφόνο του Μπερκίν, αλλά αυτό γίνεται προσπάθεια να καταστεί δύσκολο από το οπτικοακουστικό σύστημα.

Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του δηώσε ότι «δεν θυμάται να βάλλουν κάνιστρο δάκρυγόνου».

Έξω από τη δικαστική αίθουσα σύμφωνα με καταγγελίες των δικηγόρων αλλά και αυτοπτών μαρτύρων η αστυνομία απείλησε την πολιτκή αγωγή.


TÜBİTAK και TRT  αρνήθηκαν να διερευνήσουν το οπτικοακουστικό υλικό

Κατά τη διάρκεια της δίκης, επίσης αποκαλύφτηκε  ότι το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και το TRT (ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας) αρνήθηκαν τη διερεύνηση του βίντεο το οποίο απεικονίζει τη στιγμή που ο Berkin Elvan πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Η απάντηση που δόθηκε από τα αναφερθέντα θεσμικά όργανα στις κατηγορίες, είναι ότι δεν διέθεταν επαρκές προσωπικό για να κάνει ότι χρειάζεται κατά διάρκεια της διαδικασίας έρευνας.

Η δίκη πήρε νέα αναβολή για την 6η Ιουλίου 2017 ενώ ο κατηγορούμενος αστυνομικός, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, μέχρι την ημερομηνία της δίκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα