Τουρκία: Η βουτιά της λίρας στρέφει τις εμπορικές τράπεζες στον χρυσό

Οι εμπορικές τράπεζες στην Τουρκία έχουν αντλήσει χρυσό αξίας ως και $4,5 δισ. από τα μέσα Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια κρίση ρευστότητας μετά τη βουτιά της λίρας.

Τα αποθέματα χρυσού στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχουν υποχωρήσει κατά 20% από τις 15 Ιουνίου, στα 15,5 εκατομμύρια ουγκιές.

«Οι εμπορικές τράπεζες πιθανότατα έκαναν στροφή σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να ρευστοποιηθούν πιο εύκολα, δεδομένου του τι συνέβη στη λίρα» δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Capital Economics.

«Yπάρχει ανησυχία στις εμπορικές τράπεζες για το βάρος του εξωτερικού χρέους, που αντανακλάται στην άνοδο των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων» τόνισε.

Οι τουρκικές τράπεζες επιτρέπεται να καλύπτουν τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθέματα με χρυσό.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις 13 Αυγούστου να μειώσει τα ελάχιστα αποθέματα ήταν αυτή που πυροδότησε τη στροφή των τραπεζών στον χρυσό.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα ελάχιστα αποθέματα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τις υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα διάρκειας ενός, δύο και τριών ετών. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε ρευστότητα σε χρυσό αξίας $3 δισ., σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Οι τράπεζες δανείζονται στις διεθνείς αγορές σε σκληρά νομίσματα, προτιμώντας να αντισταθμίσουν τις υποχρεώσεις σε δολάρια με χρυσό αντί για τουρκική λίρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα