Τουρκία: Επικυρώθηκαν οι ποινές εναντίον δημοσιογράφων και στελεχών της Cumhuriyet

Τουρκικό εφετείο επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε δημοσιογράφους και στελέχη της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, όπως αναφέρει η ίδια σε άρθρο της σήμερα.

Δικαστήριο καταδίκασε πέρυσι 14 μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet σε ποινές φυλάκισης με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή.

Οι δημοσιογράφοι Χακάν Καρά και Γκιουράι Οζ, ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ, ο δικηγόρος Μουσταφά Κεμάλ Γκουνγκόρ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Οντέρ Τσελίκ και ο λογιστής Εμρέ Ιπέρ θα επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους, που είναι μικρότερες των πέντε ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο δημοσιογράφος Καντρί Γκουρσέλ και ο δικηγόρος Μπουλέντ Ουτκού δεν θα επιστρέψουν στη φυλακή διότι έχουν εκτίσει τις ποινές τους.

Αντίθετα, ο διευθυντής της Cumhuriyet Μουράτ Σαμπουντσού, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, οι αρθρογράφοι Χικμέτ Τσετινκάγια, Αϊντίν Ενγκίν και Ορχάν Ερίντς, αλλά και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάϊ, που έχουν καταδικαστεί σε μεγαλύτερες ποινές, θα προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο κατά της απόφασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα