Τουρκία: Επιβολή κυρώσεων για το κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η Τουρκία θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στο ιρακινό Κουρδιστάν με αφορμή το σχεδιασθέν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε χθες στους παγκόσμιους ηγέτες ότι το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας και το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος του βόρειου Ιράκ όταν συγκληθούν την Παρασκευή.

“Ως συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα συμβουλεύσουμε την κυβέρνηση για την απόφασή μας. Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το ΣΑ και θα συζητήσουν το θέμα. Θα εκτιμήσουν αμφότερα την κατάσταση και θα προτείνουν το είδος των κυρώσεων που μπορούμε να επιβάλουμε ή το αν μπορούμε να επιβάλουμε, αλλά δεν θα είναι συνηθισμένες“, δήλωσε ο Ερντογάν στο Anadolu.

Η Τουρκία έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κλιμάκωσε την αντίθεσή της στο κουρδικό δημοψήφισμα χθες Τρίτη προχωρώντας σε στρατιωτική άσκηση στα ιρακινά σύνορα, μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα.

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα