Τουρκία: Αρνείται τις κατηγορίες ο Αμερικανός πάστορας

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον αρνήθηκε σήμερα, κατά την επανάληψη της δίκης του σε δικαστήριο στη δυτικη Τουρκία, τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας και κατασκοπείας, χαρακτηρίζοντάς τις “αισχρές και αηδιαστικές”, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον.

Ο Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 35 ετών, διέψευσε ότι έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, αλλά και το PKK.

Ο πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα ζει στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια και παρέμεινε υπό κράτηση, εν αναμονή της δίκης του, από το 2016.

“Βοηθάω Σύρους πρόσφυγες, εκείνοι λένε ότι βοηθάω το PKK. Ιδρύω μια εκκλησία, εκείνοι ισχυρίζονται ότι πήρα βοήθεια από το δίκτυο του Γκιουλέν” επισήμανε ο Μπράνσον, απαντώντας στις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον του δικαστηρίου.

Ένας από τους ανώνυμους μάρτυρες κατηγόρησε τον Μπράνσον ότι επιχείρησε να εγκαθιδρύσει ένα χριστιανικό κουρδικό κράτος και ενημέρωνε τις αμερικανικές δυνάμεις για τις θέσεις των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που επιχειρούν στη βόρεια Συρία, προκειμένου να τους παραδώσουν όπλα.

“Το έργο μου στο οποίο αφιέρωσα ολόκληρη τη ζωή μου έχει ανατραπεί. Δεν ντράπηκα ποτέ να υπηρετώ τον Ιησού, όμως αυτές οι κατηγορίες είναι αισχρές και αηδιαστικές” είπε ο Αμερικανός πάστορας ενώπιον του δικαστηρίου στην πόλη Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

Έξω από το δικαστήριο σήμερα βρισκόταν η Σάντρα Τζόλεϊ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες, η οποία αξιώνει την αποφυλάκιση του πάστορα.

“Κάθε μέρα που ο Άντριου Μπράνσον περνάει εδώ στη φυλακή είναι άλλη μια μέρα που η υπόληψη της τουρκικής κυβέρνησης μειώνεται στα μάτια όχι μονάχα των ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του κόσμου” είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα