Τουρκία: Ανεβαίνει το θερμότερο, βυθίζεται η λίρα

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βυθίζεται σήμερα η τουρκική λίρα, εν μέσω ενός εκρηκτικού μείγματος φόβων για υπερθέρμανση της οικονομίας της και επικίνδυνο άνοδο της θερμοκρασίας στα γεωπολιτικά.

Το τουρκικό νόμισμα είδε την τιμή του να υποχωρεί έως και τις 4,0375 λίρες ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστηκαν στις 3,9620 λίρες ανά δολάριο. Βρέθηκε δε σε ιστορικό ναδίρ και έναντι του ευρώ, στις 4,9728 λίρες ανά ευρώ, την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστελναν αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για τη συμπεριφορά της έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν είναι βεβαίως μόνο οι κόντρες της Τουρκίας με τους γείτονές της και η επιδείνωση των σχέσεων με Ε.Ε. και ΗΠΑ, που θέτουν στο στόχαστρο το τουρκικό νόμισμα. Η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικές, που έχουν ως στόχο να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και ο πιέσεις του στην κεντρική τράπεζα,  την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και το ιδιωτικό χρέος φουσκώνει επικίνδυνα, διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο.

Την ίδια ώρα η γειτονική χώρα βλέπει το κόστος δανεισμού της στις αγορές χρέους να αυξάνεται. Η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα στο 12,73% από 12,42% χθες. Σε τροχιά απογείωσης και τα ασφάλιστρα (CDS) έναντι έκθεσης σε τουρκικό χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit το CDS για τα πενταετή ομόλογα ανήλθε στις 200 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα