Τουρκία:Συνεχίζεται η καταστολή κατά ΜΜΕ

erntogan__5

Ενημερωτικό περιοδικό που πρόσκειται στην Αριστερά κατήγγειλε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του και προσήγαγε δύο συντάκτες του λόγω εξώφυλλου, στο οποίο υποστηριζόταν ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου θα βαθύνει τη διχόνοια και θα πυροδοτήσει εντάσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nokta κυκλοφόρησε με τον τίτλο «η έναρξη του εμφυλίου πολέμου», μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέκτησε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μια ευρεία νίκη για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διεύθυνση του περιοδικού επισήμανε ότι το γραφείο ενός εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε τη διανομή του τελευταίου τεύχους και διέταξε την έφοδο, μετά τη δημοσίευση του εξωφύλλου στο Διαδίκτυο.

Οι αρχές είχαν επίσης πραγματοποιήσει μια έφοδο στα γραφεία του εν λόγω έντυπου μέσου πριν από δύο μήνες καθώς είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο ψεύτικη φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ερντογάν να τραβάει χαμογελαστός μια «selfie» μπροστά από το φέρετρο ενός στρατιώτη.

Η κυκλοφορία του περιοδικού Nokta είχε και στο παρελθόν απαγορευτεί για ένα διάστημα 8 ετών λόγω ενός επίσης αμφιλεγόμενου εξώφυλλου. Άρχισε να επανεκδίδεται και πάλι φέτος το Μάιο.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ότι μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υπέστησαν πιέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Εν μέσω καταγγελιών ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να υποστηρίξουν τις αξίες του τουρκικού Συντάγματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα