Τουρκία:Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την ΕΕ

Turkey-EU1Η Τουρκία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στις 30 Ιουνίου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελε να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να «τηρεί τις υποσχέσεις της» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως με την ευκαιρία αυτή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από συναδέλφους του, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, για μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου και θα συζητήσουμε επίσης το αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της εξαίρεσης (των Τούρκων πολιτών) από το καθεστώς της βίζας στον χώρο Σένγκεν», είπε

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα που επέσειαν οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα.

Το κεφάλαιο 33 αφορά θέματα προϋπολογισμού και οικονομικά θέματα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2005, βραδυπορούσαν για χρόνια. Ξεκίνησαν και πάλι έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Μάρτιο η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ροή των μεταναστών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ωστόσο ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία, αν δεν εξασφαλίσει την κατάργηση της βίζας για σύντομη διαμονή Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, η οποία προβλέπεται, υπό ορισμένους όρους, από τη συμφωνία του Μαρτίου.

Χθες βράδυ, οργισμένος για την βραδυπορία γενικότερα της ευρωπαϊκής διαδικασίας, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η χώρα του να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συνέχιση ή όχι της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Θα μπορούσαμε να συμβουλευθούμε τον λαό, όπως κάνουν οι Βρετανοί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Θα θέταμε το ερώτημα: ‘πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να βάλουμε τέλος;» είπε και «αν ο λαός πει ‘συνεχίζουμε’ τότε θα συνεχίσουμε».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυρίως χριστιανική ΕΕ ότι δεν θέλει την Τουρκία επειδή είναι μια χώρα κυρίως μουσουλμανική. «Γιατί καθυστερείτε τόσο;» είπε απευθυνόμενος στην ΕΕ.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την εξαίρεση της βίζας αλλά η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να τηρήσει τις υποσχέσεις της», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες» η Τουρκία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης, δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία εκτιμάται πως είναι πολύ ευρεία, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα