Τουρκία:Κάθειρξη 142 ετών προτείνει η εισαγγελία στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος

Κάθειρξη 142 ετών προτείνει η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ για τον υπόδικο ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με το PKK.

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς διώκεται για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, προπαγάνδα και υποκίνηση σε βία, με στόχο να πλήξει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Αντιμέτωπη με κάθειρξη έως και 83 έτη βρίσκεται η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεκντάκ.

Ο Ντεμιρτάς συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο έξω από το σπίτι του στο Ντιγιάρμπακιρ και από τότε κρατείται σε φυλακές στην Αδριανούπολη.

Κρατούνται επίσης βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη του HDP, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Οι συλλήψεις είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και αλληλεγγύης τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και διεθνώς.

Το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες ότι διατηρεί δεσμούς με το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα αντιτείνει ότι απλά προσδοκά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και την ένοπλης κουρδικής οργάνωσης.

Υποστηρίζει ότι οι διώξεις εναντίον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος έχουν ενορχηστρωθεί με στόχο να αρθούν τα εμπόδια ώστε να περάσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

euronews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα