Τουρκία:Βίντεο από την εισβολή της αστυνομίας στα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης

Για φίμωση κάνει λόγω η αντιπολίτευση αφού τέσσερις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η Τουρκία σείεται λόγω της κυβερνητικής επέμβασης στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Koza-Ipek.

Συγκεκριμένα,ο όμιλος αυτός δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα μέσα ενημέρωσης. Η ιστορία του κρατά από το 1948. Αναρριχήθηκε κυρίως με τη δραστηριότητά του στο χώρο των χρυσωρυχείων. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ομίλου είναι το γεγονός ότι πρόσκειται στο χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εδώ και λίγο καιρό εχθρός.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του χότζα ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου δικαστική έρευνα σχετικά με τον όμιλο Koza-Ipek.Πριν από μερικές μέρες το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπείας στη διοίκηση του ομίλου. Έτσι, σήμερα το πρωί οι διορισμένοι επίτροποι άρχισαν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, με συνοδεία αστυνομικών. Υπήρξε αντίσταση από πλευράς εργαζομένων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης. Η αστυνομία έκανε χρήση βίας.Ο όμιλος ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες Bugun και Millet. Στις 09:15 το πρωί (ώρα Τουρκίας) σίγησε η ζωντανή μετάδοση του Kanalturk.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Bugun Ταρίκ Τορός είπε “δεν είμαστε κλωστοϋφαντουργία. Ο διορισμός θα έπρεπε να αφορά τη διοίκηση. Η μετάδοση θα έπρεπε να συνεχιστεί. Κάνουν όμως κάτι άλλο. Αν σιγήσει το κανάλι, αυτό είναι μαύρο στα κανάλια, είναι φίμωση των μέσων ενημέρωσης και επιχείρηση για τις εκλογές”.Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου είναι, μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και τα μέσα ενημέρωσης των ομίλων Dogan και Zaman, η αντιπολιτευτική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.

Πριν από το διορισμό των επιτρόπων, είχε προηγηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αφαίρεση επτά τηλεοπτικών καναλιών από την τουρκική δορυφορική πλατφόρμα Digiturk. Επρόκειτο για τα δύο κανάλια του ομίλου Koza-Ipek και πέντε κανάλια του ομίλου Zaman.Στις 10 Οκτωβρίου, τα ίδια κανάλια αφαιρέθηκαν από τη δορυφορική πλατφόρμα Turksat. Όλα αυτά με εισαγγελική εντολή και δίχως δικαστική απόφαση. Πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στις κάμερες οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην έδρα του Bugűn TV και του Kanaltűrk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία.

Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugűn δεν θα σωπάσει». Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugűnTV στον ιστότοπό του.

Δείτε το video

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα