Τουλάχιστον 64 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

978440_16464133_1

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιώτες, σκοτώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε συγκρούσεις στη διαμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου τίποτα δεν μοιάζει να σταματά τη στρατιωτική κλιμάκωση παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυναν η Μόσχα και η Δύση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εξάλλου, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις αζέροι άμαχοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν μετά την επανάληψη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι μάχες, που είναι οι πιο σφοδρές των τελευταίων είκοσι χρόνων, συνεχίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κατά μήκος των συνόρων.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών σε συγκρούσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των εμπολέμων πλευρών.

“Η Αρμενία συνέχισε να πλήττει θέσεις του αζερικού στρατού και στόχους αμάχων με πυρά πυροβόλων και όλμων 120 χιλιοστών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι “συνέχισε την επίθεσή του καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας”.

“Χρησιμοποίησαν πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch στον νότιο τομέα της γραμμής του μετώπου”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βιένη αναμένεται να φιλοξενήσει σήμερα, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, μια συνάντηση της ομάδας του Μινσκ για το Καραμπάχ στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία και έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση μιας λύσης σε αυτή τη σύγκρουση που παραμένει “παγωμένη” εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από το Γερεβάν, πήραν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Παρά την υπογραφή, το 1994, μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα καμία συμφωνία ειρήνης.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα τις αρμενικές επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να τάσσεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση αυτή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα