Τον Μάρτιο η απόφαση Eurogroup για την επιστροφή των κερδών στην Ελλάδα από τα ομόλογα

Τον Μάρτιο θα ληφθεί από το Eurogroup η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης (ΑNFAs και SMPs), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η δεύτερη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις τεχνικές προετοιμασίες να λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Στις 21 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν την «πρώτη» προφορική ενημέρωση προς το Euroworking Group που συνεδριάζει στο τέλος Ιανουαρίου.

Στο τέλος Φεβρουαρίου οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, βάσει της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των περίπου 600 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των SMPs και ANFAs. Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι το Μάρτιο, και όχι νωρίτερα, το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει την απόφαση αυτή, στη βάση των αποτελεσμάτων της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι θα είναι σύντομο και το κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα