Τι συζήτησαν Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός για το ελληνικό πρόγραμμα

Η «ολική επαναφορά» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με συμμετοχή στη χρηματοδότηση και η απαίτηση οι νέες «εγγυήσεις» να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, οριοθετεί το νέο σκληρό πλαίσιο για την Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες το Ταμείο θα μετάσχει κανονικότατα στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε συμφώνησαν στο ραντεβού που είχαν στο περιθώριο του forum στο Νταβός, Σόιμπλε και Λαγκάρντ.

Για την συμμετοχή του αυτή θα απαιτήσει περαιτέρω διασφαλίσεις που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση του αφορολόγητου, μείωση στις συντάξεις με την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και ενδεχομένως αλλαγή και σε κάποιον ενδιάμεσο συντελεστή του ΦΠΑ.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν πως το Ταμείο απαιτεί την νομοθέτηση όλων αυτών εκ των προτέρων και όχι ως option σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ή υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις.

Το Ταμείο εμφανίζεται πρόθυμο αν πάρει αυτές τις εγγυήσεις να «προσφέρει» στην κυβέρνηση Τσίπρα δώρο την υποχώρησή του σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

‘Ολα αυτά αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  έχει δεσμευθεί να εμφανίσει τις ελληνικές προτάσεις μετά την επιστολή ” καλών προθέσεων” που είχε αποστείλει προ ημερών στους Θεσμούς.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να υπερβεί το σκόπελο προτείνοντας παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και για το 2019  αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές –και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά απορρίπτει τουλάχιστον προς στιγμή τη νομοθέτηση των μέτρων τώρα.

Το Eurogroup της Πέμπτης θα είναι η αφετηρία και όχι το τέλος σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβιοσί την Τρίτη.

« Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, αλλά ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί και κατέληξε: «Θα δούμε πώς μπορούμε να φθάσουμε σε μία γρήγορη ολοκλήρωση…αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει την Πέμπτη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα