Site icon The Indicator

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για κοινωνία και κυβέρνηση

Έκλεισε χθες βράδυ η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές με άμεση προοπτική να επικυρωθεί κατ’αρχήν από το αυριανό Eurogroup. Συγχρόνως αρχίζει από σήμερα η πορεία νομικής μορφοποίησης της νέας συμφωνίας με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων και την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση μέσα από την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση για το θέμα της επέκτασης για έναν χρόνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, ζήτημα που παρέμεινε σε εκκρεμότητα, αλλά και να διαπραγματευθεί το πακέτο δόσεων του ESM που επίσης μένει επίσης ανοικτό.

Παράλληλα την ίδια περίοδο θα πρέπει να διευκρινιστεί το περιεχόμενο των επικαιροποιημένων μνημονονίων  το οποίο επαναδιατυπώνεται, όπως και ποιοι είναι οι όροι της υπεραξιολόγησης του 2018 με επόπτη το ΔΝΤ, οι οποίοι επίσης συμφωνήθηκαν χθες και που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν διαπραγμάτευση για μια νέα δέσμη από προαπαιτούμενα.

Οι παράγοντες

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη χθεσινή συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών ήταν το ξεκίνημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως και η συμφωνία τόσο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όσο και για τη ΔΕΠΑ. Σημαντικά στοιχεία για τους δανειστές ήταν και οι δεσμεύσεις στα ζητήματα των εργασιακών, οι αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, στη λήψη αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας και στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναβλήθηκε για την επόμενη αξιολόγηση το προαπαιτούμενο των αντικειμενικών αξιών. Σε αυτό το πεδίο οι αποφάσεις θα παρθούν τον Μάρτιο μαζί με τις αποφάσεις για πιθανό επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ (με αύξηση συντελεστών και κατάργηση εξαιρέσεων, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο για να διασφαλισθούν τα έσοδα).

Οι πιο γρήγορες διαπραγματεύσεις

Ήταν πραγματικά ο πιο γρήγορος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Η παρουσία των δανειστών στην Αθήνα διήρκεσε μόνο 5 ημέρες, ενώ ο χθεσινός τελικός συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων ήταν διάρκειας μόλις επτά ωρών και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 μ.μ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι ολοκληρώθηκε η τεχνική συμφωνία, οι ευρωπαϊκοί δανειστές σε κοινή τους δήλωση την επιβεβαίωσαν, αλλά τόνισαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει “το ταχύτερο δυνατό” τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Ανεξάρτητες ελληνικές πηγές τόνιζαν χθες βράδυ ότι κατά πάσα πιθανότητα από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα, αφού πρέπει να υλοποιηθεί η εφαρμοστική διαδικασία της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι και οι δανειστές ήθελαν αυτήν τη φορά μια γρήγορη συμφωνία πριν από το Eurogroup της Δευτέρας καθώς σε αυτό θα συζητηθούν άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο νέος πρόεδρος που θα αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ κάτω από το φως της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία…

Στην 4η αξιολόγηση τα δημοσιονομικά μέτρα

Η τωρινή υπήρξε η πρώτη διαπραγμάτευση η οποία δεν περιείχε δημοσιονομικά μέτρα, αφού αυτά που αποφασίστηκαν τον Μάιο-Ιούνιο του 2017 και η εξέταση της αποτελεσματικότητάς τους θα γίνει κατά την τέταρτη αξιολόγηση η οποία προσδιορίζεται χρονικά για τον Μάιο-Ιούνιο του 2018. Στη φάση εκείνη θα συζητηθεί το αν θα έρθει πιο νωρίς η μείωση του αφορολογήτου (από το 2019), εάν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα και το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Και πολλά θα εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με ποια μορφή θα μετέχει (αν μετέχει) στο πρόγραμμα, κάτι που ακόμα μένει σε εκκρεμότητα.

Άλλες πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, οι πιθανότητες απόσυρσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μειώνονται. Εξηγούσαν επίσης ότι δεδομένου του ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ήδη τις δεσμεύσεις που ζητά το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό πεδίο (κόφτης και μετά το 2018 και υπερεποπτεία), ίσως είναι προτιμότερο να μετέχει στο πρόγραμμα ώστε να πιέζει για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι

Οι εφαρμοστικοί νόμοι θα αφορούν τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τις παρεμβάσεις στο κτηματολόγιο, όπως και το νέο πλαίσιο των οικογενειακών επιδομάτων, τις παρεμβάσεις στον νόμο Κατσέλη, στο πτωχευτικό δίκαιο, στο εργασιακό, στο Δημόσιο και σε δεκάδες άλλα πεδία που προβλέπονται στην SLA.

Εργασιακές αποζημιώσεις και ΦΠΑ νησιών

Η αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, θα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ενώ θα ακολουθούν με τη γνωστή σειρά τράπεζες, δημόσιο και άλλοι πιστωτές, ξεκαθάρισε χθες ο ΥΠΟΙΚ.

Χθες ανακοίνωσε ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράττει κατά προτεραιότητα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης. Το ποσό υπολογίζεται ως το 2,75% επί του κατώτατου μισθού και επί 6 μήνες. Δηλαδή 9.669 ευρώ (2,75% επί 6 μήνες επί 586 ευρώ).

Στο αίτημα για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου από 1/1/2018, χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή η χρηματοδοτική κάλυψη του μέτρου) αλλά ότι απόφαση δεν ελήφθη. Όπως είπε, προς το παρόν θα γίνουν αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά.

Οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα

Οφέλη για όσους έχουν 1-2 παιδιά και σχετικά χαμηλό εισόδημα αλλά και πλήγμα για τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες με σχετικά υψηλό εισόδημα, οι οποίες χάνουν το επίδομα, προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς όπως παρουσιάστηκε χθες από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ανακοίνωσε το ύψος των νέων επιδομάτων, αλλά τα εισοδηματικά κριτήρια (τα οποία είναι ίδια με αυτά του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) να κλειδώσουν τελεσίδικα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο για να εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου του 2018. Η κυρία Φωτίου έκανε λόγο και για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα αναπηρικά επιδόματα προαναγγέλλοντας πίνακα με τα ποσοστά αναπηρίας.

Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. σε 910 εκατ (αύξηση 40%).

Η νέα συμφωνία προβλέπει:

– 70 ευρώ τον μήνα το μέγιστο για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ το μέγιστο που είναι σήμερα.

– 140 ευρώ το μέγιστο για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ το μέγιστο που είναι σήμερα.

– 280 ευρώ το μέγιστο για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 το μέγιστο που είναι σήμερα.

– Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται έως 140 ευρώ.

Επίσης, 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018 (μαζί με τα αντίμετρα, αν εφαρμοσθούν, θα διαμορφωθεί πρόβλεψη για 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου). Ακόμη 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000 (το 2019 με τα αντίμετρα, αν εφαρμοσθούν, θα προστεθούν επιπλέον 1.800 δομές, ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά).

Exit mobile version