Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για Εγνατία-Ελληνικό

Κοινή υπουργική απόφαση  θα πρέπει να εκδώσουν τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών σχετικά με την Εγνατία Οδό, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης ο αυτοκινητόδρομος θα εξαιρείται από τo νέο σύστημα δορυφορικών διοδίων για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Βέβαια, όπως επισημαίνεται, η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία από τον παραχωρησιούχο ενός αναλογικού συστήματος διοδίων αντίστοιχο με αυτό που προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Ακόμη προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να διανείμει στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης έως τις 15 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, έως τις 30 Μαΐου, το υπουργείο Υποδομών θα παράσχει στο ΤΑΙΠΕΔ όλες τις απαιτούμενες τεχνικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν στο ΤΑΙΠΕΔ να προετοιμάσει τη συμφωνία παραχώρησης.

Προβλέπεται ακόμη ότι με νέα υπουργική απόφαση του Χρ. Σπίρτζη, οι εξαιρέσεις από την πληρωμή διοδίων στην Εγνατία Οδό για άνεργους και ειδικές κατηγορίες, θα ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Δηλαδή δεν θα παραταθούν.

Όσον αφορά τους νέους σταθμούς διοδίων, θα πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσει η κατασκευή των σταθμών διοδίων Ασπροβάλτας, Στρυμονικού και Καβάλας, ενώ έως τον Ιούλιο θα πρέπει το υπουργείο Υποδομών να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του συνόλου των μετωπικών και πλευρικών σταθμών.

Σχετικά με την επόμενη μεγάλη ιδιωτικοποίηση, αυτήν της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, προβλέπεται η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των φορέων από την έκταση. Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί η νομοθεσία για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου, ενώ στόχος είναι το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης να λάβει χώρα έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα