Τι λέει ο Τόσκας για Εξάρχεια και ΑΠΘ

φδγφδγδφΟ κ.Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την αστυνόμευση στο κέντρο των δύο μεγαλύτερων αστικών περιοχών της χώρας.

«Έχουν συγκεντρωθεί γύρω στις 2.000 άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου στο Αριστοτέλειο … κακώς μπήκαν χωρίς άδεια … έχουν εκδηλώσεις με κύριο περιεχόμενο το προσφυγικό … επιμένω ότι η κατάσταση ήταν και είναι ελεγχόμενη», είπε ο κ.Τόσκας, πριν αναφερθεί στα γεγονότα του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση «έγινε αυτή η πορεία προς το Δημαρχείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μπήκαν κάποια άτομα μέσα, σκόρπισαν φακέλους και έσπασαν δύο κομπιούτερ … από εκεί και πέρα δεν έγιναν, δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα», όπως υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι αν θα θα προτιμούσε να υπάρχει άδεια για την κατασκήνωση και να μην συμβούν τα γεγονότα στο Δημαρχείο, αυτά δεν αντιστοιχούν στην κλιμάκωση της ρητορικής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το «Νόμος και Τάξη … Καλό σαν σύνθημα, το έχουμε ακούσει και σε άλλες χώρες και στη Γαλλία από συγκεκριμένη ακραία παράταξη … να δούμε το γενικότερο ζήτημα ασφάλειας και όχι τάξης», σημείωσε ο κ.Τόσκας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ενέργεια σε καλή κατεύθυνση … και να δημιουργήσουμε εκατό κακά γύρω -γύρω», δηλάδή να σκορπίσουν οι αντιδράσεις σε όλη τη Θεσσαλονίκη, κάτι που όπως είπε είχε συζητήσει και με τον δήμαρχο Γ.Μπουτάρη και με τους πανεπιστημιακούς.
Πρέπει «με τις κατάλληλες τακτικές … να εξυπηρετήσουμε το γενικότερο στρατηγικό σκοπό που είναι η κοινωνική ειρήνη, που είναι ο περιορισμός της βίας», υπογράμμισε. Αντίθετα, «η ΝΔ προσπάθησε προκαλέσει μία πολιτική έντασης. Να ασκήσουμε βία στο πανεπιστήμιο … να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ασφάλειας. Να υπάρξει μία υπερβολική προβολή των φθορών».
Το χτύπημα στα ναρκωτικά των Εξαρχείων που δεν πήρε χαμπάρι κανείς
Ο κ.Τσόσκας αναφέρθηκε και στην πρωτεύουσα και ειδικά στην περίπτωση των Εξαρχείων, όπου «την τελευταία περίοδο, έχουμε κάνει στοχευμένες χειρουργικές επεμβάσεις … Πιάσαμε σημαντικούς στόχους, που πουλούσαν ναρκωτικά μέσα στα Εξάρχεια. Εδώ και 30 χρόνια, λένε οι αστυνομικοί, είχε να γίνει τέτοια επιχείρηση. Δεν την είχε πάρει χαμπάρι κανένας», αν δεν ενημέρωνε την Βουλή, όπως είπε.
Σε ερώτηση για τα παράπονα του δημάρχου Αθηναίων κ.Μπουτάρη, που ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι βρέθηκαν «οι ίδιοι οι κάτοικοι … στο γραφείο μου προχθές … έλεγαν μπράβο στην Αστυνομία, μπράβο στις Αρχές, οι οποίοι εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική».
Οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και όσοι εμπλέκονται «θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βάλουμε ένα γενικότερο σχέδιο ώστε αυτές οι περιοχές να αναβαθμιστούν, γιατί δεν είναι μόνο η χρήση της Αστυνομίας, η οποία μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα».
Ο κ.Τσόσκας έκανε λόγο για «συσσωρευμένα προβλήματα πάρα πολλών δεκαετιών» και σημείωσε ότι «είναι τεράστια υποκρισία κάποιων να εμφανίζουν τα προβλήματα ότι τώρα παρουσιάστηκαν, τώρα βρίσκονται σε έξαρση».
«Σε μια μέρα δε γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά μπαίνει μια σειρά. Και μπαίνει μια σειρά γιατί έχουμε και στρατηγικό σχέδιο», όπως είπε.

Τα πραγματικά γκέτο είναι στην Ευρώπη

Ο κ.Τσόσκας αρνήθηκε να ενστερνιστεί τον «γκέτο» που χρησιμοποιεί η ΝΔ για τα Εξάρχεια λέγοντας «αν δέχεται η ΝΔ αυτόν τον όρο … θα απαντήσω τώρα έγινε γκέτο; … να σας μιλήσω για κάποια γκέτο σκληρότερα και πιο προβληματικά, όπως είναι η Δυτική Αττική; Αυτά γιατί δεν τα εμφανίζει η ΝΔ;».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημείωσε ότι «στα πραγματικά γκέτο, εκεί που υπάρχουν στην Ευρώπη, βλέπετε τα προβλήματα» και ανέφερε σχετικά ότι «στην Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών στην Ευρώπη κατ’ επανάληψη και εγώ και Ευρωπαίοι συνάδερφοι έχουν αναφερθεί στο να μειώσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση, μειώνοντας τα γκέτο και ερχόμενοι σε συνεννόηση με τις κοινωνικές ομάδες, ακόμη και με αυτές τις κοινωνικές ομάδες που δε συμφωνούμε απόλυτα».
«Η αντίληψη της «Μηδενικής Ανοχής» … είναι ένας μύθος … τι σημαίνει; … να κάνουμε την παραμικρή παράβαση με ένα μηχανάκι, με ένα αυτοκίνητο και να μας παίρνουν το κεφάλι … όπου πήγε να εφαρμοστεί έχει αποτύχει».
Πηγή:stokokkino.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα