Τι θα μετέδιδε ένας ρεπόρτερ κατά τη διάρκεια της Κομμούνας

 

 

 

 

Άρθρο του Θεόφιλου Βανδώρου

 

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στο Γενικό Αρχηγείο του Πρωσο-Γαλλικού Σώματος, μονάδες επίλεκτων με επικεφαλής τους αξιωματικούς Vinoy( Βινουά) και  Ladmirault (Λαντμιρώ), θα προβούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ξεκινώντας από τα τελευταία Οδοφράγματα όπου αντιστέκονται οι Ομοσπονδιακοί Πολιτοφύλακες του Παρισιού.

Από τη Πύλη του Ρομενβίλ κατέχοντας πιά το οδόφραγμα της οδού Ρεμπεβάλ θα επιτεθούν εκ των όπισθεν στις θέσεις των αμυνόμενων επί της οδού των Παρισίων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το οδόφραγμα υπερασπίζονται πέντε ή το πολύ έξι πολιτοφύλακες που μάχονται από το πρωί.

Τις πρωινές ώρες αύριο, σχεδιάζεται έφοδος στο Δημαρχείο του 20ού Διαμερίσματος. Θα επιχειρηθεί και ενέργεια κατάληψης κτιρίων και χώρων που οι εξεγερμένοι έχουν εγκαταλείψει.

Οι τελευταίοι υπερασπιστές του 20ού Διαμερίσματος προσπαθούν να σπάσουν το κλοιό για να αναδιπλωθούν στα τελευταία οδοφράγματα ανάμεσα στις οδούς Faubourg-du-Temple, Fontaine-aux-Rois και της Λεωφόρου Belleville.

Πρόκειται για μια μικρή Ταξιαρχία Πολιτοφυλάκων υπό την καθοδήγηση των Varlin, Ferré και Gambon που ξεχωρίζουν φέροντες κόκκινα διακριτικά.

Ακόμα κι αν καταφέρουν να σπάσουν το κλοιό θα παραμείνουν όλοι τους περικυκλωμένοι. Είναι η τελευταία νησίδα αντίστασης. Είναι προφανές πως τα πυρομαχικά τους έχουν σχεδόν τελειώσει όμως αναφέρεται πως από τα οδοφράγματα εκσφενδονίζονται πέτρες, πλακάκια, τούβλα κι ό,τι άλλο μπορούν να πετάξουν εναντίον του Πρώσο-Γαλλικού Σώματος.

Οι επικεφαλής εφιστούν την προσοχή στους άνδρες που θα συμμετάσχουν στη τελική έφοδο μιας και οι τελευταίοι Πολιτοφύλακες κρατούν μαχαίρια, ξυράφια και αντιστέκονται με νύχια ακόμα και με δόντια… (Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις γυναίκες που αρνούνται να παραδοθούν και ορμούν κατά των στρατιωτών).

Σήμερα 27η Μαΐου 1871 από το πρωί, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις γίνονται επι των οδών OberKampf, Saint-Maur και Parmentier.

Όσα οδοφράγματα είναι αδύνατον να περικυκλωθούν, κανονιοβολούνται.

Μόλις λάβαμε γνώση από όλες τις προωθημένες μονάδες πως οι Πολιτοφύλακες από τις 11.00 στερούνται πυρομαχικών.

Στις 12.00 ακριβώς μια τελευταία κανονιά κι έπειτα τα πυροβόλα των αμυνομένων σίγησαν.

Από αξιωματικό που διατηρεί την ανωνυμία του μας καταγγέλλεται πως οι στρατιώτες του Σώματος έχουν πάρει εντολή να εκτελούν επί τόπου τους κομμουνάρους ακόμα κι αν παραδίδονται.

Ιδιαίτερες εντολές αφορούν στο οδόφραγμα της οδού Ramponeau όπου θεωρείται πλέον βέβαιο πως το υπερασπίζονται κομμουνάροι με στρατιωτική εμπειρία κι αυτό αποδεικνύεται από τις απώλειες κατά τις εφόδους του Σώματος.

Ήδη το μεσημέρι σκοπευτής με μια βολή έκοψε τον ιστό της Σημαίας του Τάγματος που διενεργούσε την έφοδο… Επίσης πρέπει να έχουν ισχυρές οχυρώσεις επειδή οι συνεχείς βολές του πυροβολικού δεν τους επηρεάζουν.

Κάθε φορά που σταματά ο βομβαρδισμός και οι στρατιώτες προσπαθούν να προωθηθούν, οι αμυνόμενοι πυροβολούν με εκπληκτική ευστοχία και διαρκώς αλλάζουν θέσεις ούτως ώστε να μην είναι δυνατόν να υπολογισθεί ο αριθμός τους…

Οι συνοπτικές δίκες έχουν ξεκινήσει και τα εκτελεστικά αποσπάσματα από το πρωί δεν έχουν σταματήσει.

Αξιωματικοί τόσο Πρώσοι όσο και Γάλλοι, μας εκφράζουν την οργή και την απέχθεια τους απέναντι στις διαταγές που τους έχουν δοθεί δηλαδή να εκτελούν άνδρες και γυναίκες ακόμα και ηλικιωμένους και σε κάποιες περιπτώσεις δωδεκάχρονα παιδιά…

Η νύχτα θα είναι μακρά και σκοτεινή απόψε στο ερειπωμένο Παρίσι …

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα