Τι θα γίνει με ΦΠΑ στην εκπαίδευση και «κόκκινα δάνεια»

epa03326108 Euro coins on a table in Cologne, Germany, 30 July 2012. Reports state that Euro Group President Jean-Claude Juncker announced that, 'nobody should be left with any doubt about the determination of the eurozone to protect its currency by using all means possible.'  EPA/OLIVER BERG

Aγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι τη «σύνοδο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα ανοιχτά μέτωπα αφορούν:Tα κόκκινα δάνεια και κατά κύριο λόγο τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για να μείνει μηδενικός ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τους φόρους  υπέρ τρίτων (κυρίως το αγγελιόσημο),καθώς και τις τιμές για τα γενόσημα φάρμακα.

Ωστόσο,πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία,με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει ο συμβιβασμός να έχει επιτευχθεί το αργότερο έως την Παρασκευή.

Αυτός είναι ο λόγος,άλλωστε, που οι επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών είναι συνεχείς,ενώ το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο τα φλέγοντα θέματα ,ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νέα σήμερα.

Βασική επιδίωξη είναι τα θέματα να  κλείσουν πριν από το Eurogroup ή στη διάρκεια του Eurogroup, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως το πιθανότερο σενάριο σχετικά με  το ΦΠΑ  στην ιδιωτική εκπαίδευση,είναι να φορολογηθούν επιπλέον τα τυχερά παιχνίδια ως ισοδύναμο  στο 23% φόρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης,ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση   και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και  την αντικειμενική αξία του ακινήτου,όπως και το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Ειδικότερα,σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.Το κουαρτέτο μετακινήθηκε από τις 60.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας στις 120.000 ευρώ ,ωστόσο, παρέμεινε αμετακίνητο στο εξαιρετικά χαμηλό εισοδηματικό «όριο της φτώχειας» των 13.900 ευρώ ετησίως για ζευγάρι χωρίς παιδιά.

Τέλος, η κυβέρνηση “ποντάρει” πολύ στην επίσκεψη του Μ.Σούλτς και του Π.Μοσκοβισί, καθώς θεωρούν ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν δημιούργησαν ένα πολύ θετικό κλίμα,το οποίο όπως υποστηρίζουν,μπορεί να διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του  Eurogroup.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα