Τι θα γίνει με τις πρώτες κατοικίες μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη;

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους περισσότερους πολίτες η λήξη του νόμου Κατσέλη που προστατεύει τις πρώτες κατοικίες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου πλαισίου που θα φέρει ανακούφιση στους πολίτες που βρίσκονται υπό τον φόβο να μην μείνουν στον “αέρα” και χάσουν τις κατοικίες τους.

Το νέο πλαίσιο θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να υπάρχει γενικότερα στη χώρα.

Κυβέρνηση και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και τον καθορισμό των νέων κριτηρίων με βάση τα οποία θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία.

Στόχος με τα νέα κριτήρια είναι να βοηθηθούν δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, αλλά την ίδια ώρα να εντοπίσουν οι τράπεζες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα «κρύβονταν» κάτω από την ομπρέλα προστασίας που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στο “τραπέζι” της κυβέρνησης μια ιδέα ανάλογης αυτής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, πιο συγκεκριμένα αντί να υπάρξει ένας πλειστηριασμός ακινήτου, το κράτος θα επιδοτεί το κόστος των δόσεων, που θα προκύπτουν από ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ανάλογη επιδότηση υπάρχει και σήμερα για νοικοκυριά με εισόδημα ως 24.000 ευρώ (τρίτεκνες- πολύτεκνες οικογένειες), ωστόσο με το παραπάνω μοντέλο της Κύπρου πέραν ότι θα πρόκειται για μια  θεσμοθετημένη διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, θα προϋποθέτει και γενναία “κουρέματα” από τις τράπεζες.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την  πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα των “κόκκινων” δανείων

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα