Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Λευκός» καπνός βγήκε από τη χθεσινή (21/2) συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας, ενώ τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Το σχέδιο θα σταλεί σήμερα στους θεσμούς ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη για την παροχή διευκρινίσεων.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη είναι πως το θεσμικό πλαίσιο θα είναι ενιαίο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πτώχευση των νοικοκυριών.

Παράλληλα, θα δοθεί περιθώριο ενός έτους στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θ’ ανοίξει πριν από το Πάσχα. Το χρονικό περιθώριο θα είναι τριετές για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως ΑμεΑ, άνεργοι κ.λπ.

Η προστασία του νέου πλαισίου θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου με τους δεδουλευμένους τόκους θα είναι ύψους μέχρι 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στον νέο νόμο έχουν πλαφόν το ποσό των 36.000 ευρώ. Για το ζευγάρι το εισοδηματικό όριο είναι μέχρι  21.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 36.000 ευρώ.

Σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης συμφωνήθηκε ότι όσοι δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος για την υπόθεσή τους, θα μπορούν να μεταφερθούν στο νέο καθεστώς και να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Επιπροσθέτως, οι ακάλυπτοι δανειολήπτες θα προστατευτούν από πλειστηριασμούς μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι τραπεζίτες συναντήθηκαν μεταξύ τους πριν παραστούν στη συνάντηση με την κυβέρνηση, προκειμένου να έχουν μία κοινή ατζέντα . Η διαφορετική φύση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αποτέλεσε ένα από τα θέματα που τέθηκε εκ νέου στη σύσκεψη. Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν εστίαζαν σε δύο κυρίως σημεία:

1. Οι τράπεζες με μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο ζητούσαν να μη συμπεριληφθούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν εγγυήσεις.

2. Οι τράπεζες με μεγάλο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο επιθυμούν όσα νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στην προσωρινή προστασία του νόμου Κατσέλη έως ότου η υπόθεσή τους εκδικαστεί να περάσουν τελικώς μέσα από την πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί και η οποία αντικειμενικά θα κρίνει αν δικαιούνται ή όχι προστασία.

Επίσης, συνεχίζουν να εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξη στην πλατφόρμα όσων έχουν λάβει την προσωρινή προστασία του νόμου Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους συζητήθηκε επί μακρόν. Ακούστηκαν απόψεις βάσει των οποίων η ένταξη θα πρέπει να γίνει έστω και με τα κριτήρια που ίσχυαν με τον παλιό νόμο Κατσέλη, ώστε να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις εκείνες που έλαβαν προστασία χωρίς να τη δικαιούνται πραγματικά. Ας σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών ένα περίπου 40% απορρίπτεται ως περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών. Όμως μέχρι την εκδίκαση αυτή οι υπερήμεροι δανειολήπτες έχουν την προστασία του νόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιήσουν καμία συμφωνία μαζί τους για τα δάνεια αυτά.

Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, εκτιμάται πως η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα ισχύσουν περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο και τι είδους θα είναι τα κριτήρια αυτά.

Οι θεσμοί έχουν δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας είναι σημαντική, αφού αναμένεται να αποφέρει στην Ελλάδα τα 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών που προέκυψαν μέσω επενδύσεών τους σε ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα