Τη σύσταση Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων προτείνει ο Κατρούγκαλος

Υπέρ της Ευρώπης των πολλών επιλογών, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εντός των προβλέψεων των Συνθηκών και με κριτήριο την πολιτική συμφωνία για εμβάθυνση, πέραν κάθε λογικής αποκλεισμού, τάχθηκε εκφράζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην εισαγωγική του ομιλία στη διεθνή ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για «το μέλλον της Ευρώπης».

Η Ευρώπη πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική και να αποκατασταθούν οι μηχανισμοί αναδιανομής εισοδήματος και το κράτος πρόνοιας, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για «το μέλλον της Ευρώπης» ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα.

Διαπίστωσε πως «η Ευρώπη απογοητεύει σήμερα τους λαούς γιατί οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει ευνοούν τους λίγους, εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη και αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος», και παρατήρησε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας γενικευμένης κρίσης νομιμοποίησης, που δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά το σύνολο των πολιτικών θεσμών εκπροσώπησης στον δυτικό κόσμο, η οποία συναρτάται με ένα αίσθημα ότι η ζωή μας δεν πάει καλά.

Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ποια προοπτική θέλουμε να δώσουμε στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως «πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε σε αυτήν την κρίση την υπαρξιακή». Με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, μίλησε για αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ. Επισήμανε πως όσο χειρότερη είναι η εικόνα που έχει κανείς για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του, αντίστοιχος είναι και ο βαθμός αποξένωσης που αισθάνεται για την ΕΕ και ενστερνίστηκε σχετική αναφορά στη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για το μέλλον της ΕΕ, ότι η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων έχει την αίσθηση ότι η ζωή των παιδιών μας μπορεί να είναι χειρότερη από τη δική μας, και αυτό αποτέλεσε ένα βασικό πλήγμα στη νομιμοποίηση της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, παραδέχθηκε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση δεν ήταν αυτή που έπρεπε καθώς αποδυνάμωσε το κράτος πρόνοιας, άφησε απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους πολίτες και τούτο δίχως να βελτιώνει τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις, και τόνισε την ανάγκη να φύγουμε από τη λογική «business as usual» για να διασωθεί το ευρωπαϊκό όνειρο. Η Ευρώπη ή θα ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο ή δεν θα υπάρχει, τόνισε, υπενθυμίζοντας πως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει ότι πρόκειται για μια υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την Επιτροπή ως Επιτροπή τελευταίας ευκαιρίας για την Ευρώπη, προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε μια σειρά από καινοτόμες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η στήριξη ενός νέου Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θα περιλαμβάνει και τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης κατά της ανεργίας, η αναδιαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και η αμεσότερη ανάμειξη του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Π. Καρβούνης: Το σενάριο των πολλών ταχυτήτων δεν θα έπρεπε να τρομάζει την Ελλάδα

Η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, υποστήριξε τον χαιρετισμό του, με την οποία ξεκίνησε η ημερίδα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης και σημείωσε πως μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και με την ελληνική διαχείριση των τελευταίων κρίσεων, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ως «business as usual». Τα προβλήματα των τελευταίων ετών οφείλονται όχι μόνο στις πολιτικές επιλογές, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, και πολλές φορές η Ευρώπη βρέθηκε να είναι το εξιλαστήριο θύμα είτε εσωτερικών διαφωνιών των μελών, επισήμανε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ημερίδα, είπε πως είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Λευκή Βίβλο και τα πέντε σενάρια, έδωσε έναυσμα για τη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης». Εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση γιατί δεν ήθελε να προκαταβάλει τον διάλογο και ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης και όχι να επιβάλλει στα κράτη-μέλη ποια είναι η προτιμότερη λύση. «Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στη λογική που είναι κυρίαρχη στις εντυπώσεις πολλών ότι οι Βρυξέλλες κάνουν πολιτική για τις Βρυξέλλες. Είναι ευθύνη των κρατών-μελών να πάρουν μπροστά, να κινητοποιήσουν τους πολίτες στο δημόσιο διάλογο. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποια Ευρώπη θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο τρίτο σενάριο που παρουσίασε για τον μέλλον της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, σημειώνοντας κάποια από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτού του σεναρίου και αυτό τρομάζει κάποιους. «Θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να τρομάζει κυρίως την Ελλάδα. Η έννοια των πολλών ταχυτήτων έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα κάθε κράτος-μέλος θα επιλέξει να φτάσει τον στόχο που έχει τεθεί». Δεν μιλάμε για εγκλωβισμό σε πρώτη και δεύτερη κατηγορία, διευκρίνισε και επισήμανε πως οι πολλαπλές ταχύτητες είναι κάτι που υπάρχει ήδη στην ΕΕ, όπως η Ευρωζώνη και η Ζώνη Σένγκεν. Αυτό που έχει σημασία, υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως αυτή τη στιγμή βρίσκεται, με τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τη Ζώνη Σένγκεν.

Τέλος, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Κατρούγαλο για την πολιτική του και την προσωπική του δέσμευση υπέρ της Ευρώπης, λέγοντας πως στους λίγους μήνες που έχει αναλάβει τα ηνία των ευρωπαϊκών ζητημάτων στο υπουργείο Εξωτερικών έχει δείξει δείγματα γραφής.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το «παρών» δίνουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Γιάννης Αμανατίδης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης, εκπρόσωποι των κομμάτων, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα