Τη συνδρομή της Κομισιόν ζήτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για το θέμα των ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας

Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες με τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Σχέσεις (της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αναφέρθηκε στην απόφαση της Γερμανίας να προβεί αιφνιδιαστικά σε συνοριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα, μέχρι τον Μάιο του 2018 και ζήτησε να αρθεί αυτό το απαράδεκτο, όπως είπε, μέτρο, που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας εδώ και δέκα μέρες.

“Ο χώρος Σένγκεν, στον οποίο εντάσσονται τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι συστατικό στοιχείο της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας” και δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω. Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα μέτρα σε όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν για την ασφάλεια, την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας” τόνισε. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η γερμανική απόφαση στερείται νομικής, πολιτικής και ηθικής βάσης, και δεν σέβεται τις αρχές της ΕΕ, την ευρωπαϊκή λογική, νοοτροπία και κουλτούρα, αλλά και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

“Η απάντηση σε όλους τους φόβους είναι η πραγματική κι όχι η προσχηματική συνεργασία, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται μονομερώς και απροειδοποίητα τέτοιου είδους αποφάσεις” είπε και πρόσθεσε: “Η συνθήκη και ο χώρος Σένγκεν είναι από τα βασικά κεκτημένα της ΕΕ. από τα οποία δεν πρέπει να υπαναχωρήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στιγματίζεται αδικαιολόγητα, καθώς δεν έχει θέσει σε καμιά περίπτωση σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη. Ο αρνητικός αντίκτυπος από την απαράδεκτη αυτή απόφαση της Γερμανίας στην καθημερινότητα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών είναι άμεσος. Τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα εντός της ΕΕ, θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης και δεν εξυπηρετούν το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα