Τη διερεύνηση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου ζητά ο Στ. Κούλογλου

Η δημοσιογράφος, γνωστή για την αρθρογραφία της σε θέματα διαφθοράς, δολοφονήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτώβρη μετά από ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Οι δηλώσεις της σχετικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, φαίνεται πως είχαν ενοχλήσει ιδιαίτερα κάποιους κύκλους στην Μάλτα.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής και μέλος της εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής την αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών στη Μάλτα για να διερευνήσουν την αποτρόπαια δολοφονία της blogger Daphne Caruana Galizia. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά επίσης της επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψήφιση του νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Πολιτικοί και των δυο πλευρών με κατηγορούν ότι καταστρέφω την εικόνα της χώρας μέσα από τα άρθρα μου» ήταν τα λόγια της blogger Daphne Caruana Galizia στην αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τa Panama Papers, που πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στη Μάλτα στις 20 Φεβρουαρίου 2017.

Η δημοσιογράφος, γνωστή για την αρθρογραφία της σε θέματα διαφθοράς, δολοφονήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτώβρη μετά από ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Οι δηλώσεις της σχετικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, φαίνεται πως είχαν ενοχλήσει ιδιαίτερα κάποιους κύκλους στην Μάλτα, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα μέλη της αποστολής «τα Panama Papers αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα από φοροδιαφυγή, αποκαλύπτουν εγκλήματα και διαφθορά». Ονόματα όπως αυτό του Πρωθυπουργού Joseph Muscat, της συζύγου του Michelle Muscat αλλά και του Υπουργού Konrad Mizzi ήταν μεταξύ άλλων ηχηρών ονομάτων στους καταλόγους των Panama Papers.

Η ίδια τασσόταν σθεναρά εναντίον του προγράμματος ιθαγένειας που έδινε και τη δυνατότητα σε μετόχους και διευθυντές εταιριών να αποκτήσουν της ιθαγένεια της Μάλτας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως τα ονόματα των ατόμων που αγοράζουν την μαλτέζικη ιθαγένεια δεν είναι δημόσια.

Στην Μάλτα, τονίζει στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου προς τον Πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, η εισαγγελία, όντας σε άμεση σχέση με το πολιτικό σύστημα δεν προχωρά με την διερεύνηση των υποθέσεων για τα Panama Papers και τις πρακτικές των φορολογικών αρχών. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που συμβαίνει αλλαγή των φορολογικών διοικήσεων, υπάρχει και απαλλαγή ευθυνών. Ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος, κανένας δικαστής δεν μπορεί να ξεκινήσει έρευνα χωρίς την προηγούμενη έγκριση αστυνομικού επιτρόπου.

Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τa Panama Papers θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη αποτίοντας φόρο τιμής στην μαχητική δημοσιογράφο, ενώ θα απαιτήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα