Τη Δευτέρα η Αθήνα γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές τη Δευτέρα, ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»

 

Για δεύτερη φορά η Αθήνα γίνεται η γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές τη Δευτέρα, ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που ξεκίνησε ως στοίχημα πριν δύο χρόνια και φέτος παίρνει θεσμικό χαρακτήρα καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου, καθώς και ουσιαστικής προσέγγισης μεταξύ των συμμετεχόντων στην προσπάθεια της υπεράσπισης του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Πλουραλισμού στη Μ. Ανατολή και της προώθησης κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διεθνή συνάντηση που θα δώσει εκ νέου την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντες διαύλους διαλόγου με σκοπό την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη και μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, ο υφυπουργός του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα παραστούν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Κύπρου, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ιδιαίτερη είναι η βαρύτητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία στην εκδήλωση αυτή, γεγονός που επισήμανε με ικανοποίηση ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη Διάσκεψη στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στους δημοσιογράφους. Εμφανώς ενδεικτική της μεγάλης σημασίας είναι ότι αμέσως μετά το ανοιχτό άνοιγμα των εργασιών, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δύο γεύματα, ένα γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοσμικούς καλεσμένους, και ένα δεύτερο που παραθέτει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους θρησκευτικούς, τους Πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους Ραβίνους, τους Μουφτήδες, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και τους άλλους καθολικούς ηγέτες. Και το βράδυ το δείπνο θα το ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε επίσης ο κ. Κοτζιάς για την πολύ μεγάλη αποδοχή που είχε η πρώτη Διάσκεψη οποία «γέννησε» πολλές πρωτοβουλίες και πάρα πολλές εκδηλώσεις, σε τουλάχιστον 80 κράτη του κόσμου με το ίδιο αντικείμενο. «Εγώ- είπε- θεωρώ καλό ότι ένα θέμα που το βάλαμε εμείς πρώτοι σε αυτή την έκταση αποδείχτηκε ότι είναι ένα θέμα που τουλάχιστον συγκινεί ανθρώπους με βαθιά αισθήματα και αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα, την οποία μάλιστα θέλουμε να θεωρούμε πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Η Μέση Ανατολή, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών υπήρξε «τόπος και χώρος γέννησης ισχυρών και σπουδαίων πολιτισμών, αλλά και των θρησκειών, των μοντέρνων τουλάχιστον, που υπάρχουν στη Δύση. Συνυπήρχαν για 2.000 χρόνια οι πολιτισμοί και οι θρησκείες σε αυτές τις χώρες. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της ανθρωπότητας και απωλέσθη μέσα από την τρομοκρατία, την καταδίωξη μικρών θρησκευτικών ομάδων, του χριστιανισμού σε όλες του τις παραλλαγές, την υποχώρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που υπήρχε σε αυτές τις χώρες και ιδιαίτερα του μορφωμένου ισλαμικού στοιχείου που διέδωσε διαφορετικούς πολιτισμούς».

Και πρόσθεσε: «Η περιοχή αυτή έγινε φορέας και χωνευτήρι αυτών των πολιτισμών και αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει στην εικόνα που βλέπουμε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Η απώλεια αυτή δεν είναι μόνο απώλεια ζωής ανθρώπων -κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς θλιβερό-, δεν είναι μόνο η καταστροφή του μέλλοντος νέων ανθρώπων -που είναι τραγικό-, αλλά είναι και μια απώλεια του πλούτου όλης της ανθρωπότητας, καθώς συνυπήρχαν διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις και θρησκευτικές για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα