Την υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης της ΕΕ στο Brexit ζητά ο Σόιμπλε

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε  ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ έπειτα από 40 χρόνια που ήταν μέλος του.

“Θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας τους Βρετανούς, αλλά δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις”, δηλώνει ο Schaeuble στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Osnabruecker Zeitung.

Όπως είπε ο ίδιος, το κύριο ζήτημα στις συνομιλίες για το Brexit είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και για τις δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι δύσκολο εξαιτίας των πολλών σύνθετων ζητημάτων που εμπλέκονται και του διετούς χρονοδιαγράμματος.

Η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη τις Βρυξέλλες για την πρόθεση της χώρας της να αποχωρήσει από την ΕΕ ενεργοποιώντας έτσι τη διαδικασία των διετών διαπραγματεύσεων σχετικά με τους όρους του “διαζυγίου”.

Σύμφωνα με τον Schaeuble, η Βρετανία δεν θα διατηρήσει την πρόσβαση που έχει σήμερα στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αν δεν αποδεχτεί τους κανονισμούς που συνδέονται με αυτή.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί η Βρετανία καθώς το Brexit θα πλήξει έτσι κι αλλιώς όχι μόνο την ίδια αλλά και όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη.

“Αλλά φυσικά είναι σημαντικό να κρατήσουμε ενωμένη την υπόλοιπη ΕΕ”, τόνισε ο Schaeuble και πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα πως το Λονδίνο θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ τους και γι αυτό θα πρέπει να είναι ενωμένα στις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση.

Donald Tusk: Οι Βρυξέλλες ζητούν “επαρκείς προόδους” στις διαπραγματεύσεις 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Brexit.

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα.

Στο μεταξύ όμως η Βρετανία καλείται να σεβαστεί όλες τις νομικές και οικονομικές της δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα