Την τρίτη τους μάχη στο Εφετείο δίνουν σήμερα η Ηριάννα και ο Περικλής

Σήμερα εκδικάζεται για τρίτη φορά στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, οι οποίοι βρίσκονται στην φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα κατηγορείται ως μέλος της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και για οπλοκατοχή, με βάση ένα δείγμα DNA που βρέθηκε στον γεμιστήρα ενός όπλου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

Το Εφετείο Αθηνών, απέρριψε τις δύο αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής της, παρόλο που δεν υπήρχε κανένα ακριβές στοιχείο εις βάρος της και δεν έγινε ταυτοποίηση του μερικού δείγματος DNA που βρέθηκε στον γεμιστήρα του όπλου με το δικό της.

Η 28χρονη είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως η παραμονή της στην φυλακή της στερεί την εμπειρία που είχε με την εργασία εντός του Πανεπιστημίου γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιδράσει αρνητικά στην επαγγελματική της εξέλιξη: «Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου».

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου.

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.

Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια. Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου, όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως το γεγονός ότι το αμφισβητούν 250 επιστήμονες.».

Η παράλογη καταδίκη

Σημειώνεται ότι η 29χρονη καταδικάστηκε για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δίκη της 29χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, ο οποίος είναι επίσημος πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορας μοριακής ιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.
Στην περίπτωση της Ηριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματααυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με απόλυτη βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.
Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.
Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες κόσμο. Χθες πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα