Την προκαταβολική δέσμευση της ΕΕ για το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά σαφή, αξιόπιστη και αναλυτική μα κυρίως προκαταβολική δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο εκπρόσωπός του  Τζέρι Ράις.

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε τη θέση του όπως αυτή εκφράστηκε μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε καλωσορίστηκε η πρόοδος που έγινε στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς κλειδιά αλλά τονίστηκε ότι «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Αναφορικά με την συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ υποστήριξε ότι σε αυτή η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι είναι επιθυμία του Ταμείου να μετέχει με χρηματοδότηση αλλά αυτό θα γίνει όταν υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και η ρύθμιση του χρέους.

Είναι η προσέγγιση που έχουμε επαναλάβει εδώ και καιρό, σημείωσε ο Τζέρι Ραις και τόνισε ότι χρειαζόμαστε προκαταβολική συγκεκριμένη δέσμευση για ένα ισχυρό πακέτο στην ελάφρυνση χρέους, το οποίο ωστόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα.

Για να μπει το ΔΝΤ το θέμα του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με τις μεταρρυθμίσεις τόνισε.

Όπως είπε αναμένει να γίνει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις πολιτικές-μεταρρυθμίσεις. Μόνο μετά από αυτά τα δυο θα μπορέσει το ταμείο να πάει πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ.

Αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Ολοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινήσεις.

Αναφορικά με το θέμα των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής πριν τον Απρίλιο (σ.σ. οπότε είναι προγραμματισμένη η δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων) με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημέρωση ότι θα εκδώσουμε νέες προβλέψεις για την Ελλάδα», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο.

Ο ίδιος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ-Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Το Grexit

Ο Τζέρι Ράις ερωτήθηκε και για τους λόγους που δεν υπάρχει ανάλυση του ΔΝΤ που να εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος του ευρώ ή όχι.

Όπως απάντησε είναι επιθυμία της χώρας να διατηρήσει την θέση της στην ευρωζώνη και είναι επίσης προτεραιότητα για τις άλλες χώρες-μέλη. Αυτά είναι σημαντικές παράμετροι που το Ταμείο λαμβάνει υπόψη.

Σε ερώτηση εάν είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη ο ίδιος απάντησε «ναι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα