Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Κορυφώνεται η κυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, «Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Κοτζιάς από το πρωί έχει συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του, ενώ μετά τη δήλωση και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου νιώθει δυσαρεστημένος .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουρού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το indicator.gr, νωρίτερα το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες που είχε, αναφέρθηκε στο ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Δεν ανεχθώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική

Διαβάστε επίσης: Κοτζιάς: Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος

 

Ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε την απόφασή του το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεκτιμώντας τις δηλώσεις που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε τα όσα συνέβησαν χθες, χωρίς ωστόσο να καλύψει επαρκώς τον υπουργό Εξωτερικών.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε να φανεί η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας: «Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την πποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας για όσα έκανε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «εκθέτει και τον πρωθυπουργό και την χώρα». Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε ότι ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ υπονόμευσε την εθνική θέση για το Μακεδονικό, ότι παραβίασε την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επανέλαβε ότι την εξωτερική πολιτική την διαμορφώνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Ο Π. Καμμένος αντέδρασε και υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους δύο, με τον υπουργό Άμυνας να θέτει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών αν δεν περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία των Πρεσπών. Υπουργοί έλεγαν ότι ο Π. Καμμένος ήταν διαρκώς εκνευρισμένος καθώς η συζήτηση στο υπουργικό στρεφόταν διαρκώς στο Μακεδονικό. Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς έφυγε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο Π. Καμμένος δεν επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα