Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση στο αίτημα ακύρωσης ασύλου στον τούρκο αξιωματικό

Η αίτηση ακύρωσης είναι κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους

Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα»

Μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί του αιτήματος του Δημοσίου για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία ζητείται να «παγώσει» η απόφαση της επιτροπής Ασύλου που χορήγησε άσυλο σε έναν από τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Ο τούρκος στρατιωτικός στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο, δεν παραστάθηκε στο Εφετείο.

Η διαδικασία

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, μετά το πέρας της ακροάσεως των συνηγόρων δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα προσωρινής διαταγής που έχει ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο ή να το απορρίψει, εντός της ημέρας.

Όπως έγινε γνωστό, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση είναι κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε την Τρίτη στο Διοικητικό Εφετείο και αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής.

Πλέον, ο τελικός λόγος για την αίτηση της ακύρωσης ανήκει στο ΣτΕ, καθώς είτε η Κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα αυτό στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία. Όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα