Την εκταμίευση της δανειακής δόσης εγκρίνει σήμερα ο ESM

Τηλεδιάσκεψη θα έχει σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να εγκρίνει την χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ.

Το σύνολο του παραπάνω ποσού θα διατεθεί για την αποπληρωμή ομόλογων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν σήμερα το πρωί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη εγγυηθεί προς τα μέλη της ευρωομάδας ότι η κυβέρνηση μέχρι το απόγευμα που πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη θα έχει κλείσει τις εκκρεμότητες που μένουν ανοικτές.

Από την πλευρά των δανειστών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την ελληνική πλευρά έσπευσε να δηλώσει ότι η σημερινή απόφαση του ESM θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα η οποία τις επόμενες μέρες θα λάβει τα 7,7 δισ. ευρώ της δόσης.

Επισημαίνεται ότι τα 6,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα