Την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

To Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ για την μη έκδοση του στις ΗΠΑ που τον ζητούν προκειμένου να λογοδοτήσει για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους 4 δις δολαρίων – εσόδων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Τον τελευταίο λόγο για την έκδοση του έχει τώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σύμφωνα με τον σχετικό νόμο έχει το δικαίωμα ακόμα και να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin».

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συνήγορος του Βίνικ, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί επίσης να αποφασίσει και για το εάν θα εκδοθεί ο Βίνικ στη Ρωσία που επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, απόφαση για την οποία άσκησαν έφεση οι συνήγοροι του Βίνικ.

Ο ίδιος αρνήθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου την κατηγορία που τον αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, αλλά τεχνικός.

Πρόκειται για την πλατφόρμα (BTC-e) που θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα