Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Πομπέο για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, είχε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την κατάσταση στην περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται η Hurriyet.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με την πηγή.

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σημειώνεται πως η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη «σταθεροποίηση» της ζώνης αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθετικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι αντιπολιτευόμενες ομάδες στην Ιντλίμπ θα παραμείνουν σε περιοχές στις οποίες έχουν ήδη παρουσία, ενώ Ρωσία και Τουρκία θα διενεργούν κοινές περιπολίες στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν νέες μάχες.

Η συμφωνία έτυχε θετικής υποδοχής από τον ΟΗΕ, με εκπρόσωπο του Οργανισμού για τη Συρία να χαιρετίζει το μνημόνιο Ρωσίας-Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ τόνισαν πως δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Συρίας, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι, να δηλώνει πως το καθεστώς Άσαντ «δεν θα λάβει καμία βοήθεια για ανοικοδόμηση, σίγουρα όχι από εμάς».

«Δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να θέλει να εξηγήσει στον λαό της γιατί θα έστελνε βοήθεια στο βάρβαρο καθεστώς Άσαντ», είπε, ενώ ζήτησε από όλους όσοι εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας να «δεσμευτούν για μια κατάπαυση πυρός με διάρκεια και να λάβουν άμεσα μέτρα για να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα