Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ με φόντο το Eurogroup

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι σταθερά διατεθειμένη να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας έστειλε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν είναι πάντως σαφές κατά πόσον τυχόν προσφυγή σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής θα ευνοήσει την ελληνική πλευρά, με δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν επανειλημμένα παραπέμψει τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο θεσμών και στο Eurogroup.

Στις 13:00 συνεδριάζει εκτάκτως στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τις ελληνικές επιλογές στο ζήτημα του χρέους.

Όπως προκύπτει πάντως από την ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται ουσιαστικά να «σφραγίσουν» τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθούν απαραίτητα.

Στη πράξη αυτό θα «παγώσει» την προοπτική χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου να υπάρξει ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παρά ταύτα, η διαφωνία για το χρέος δεν αναμένεται πλέον να αποτελέσει τροχοπέδη για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης στήριξης για την Ελλάδα, ειδικά τη στιγμή που πλησιάζει ο Ιούλιος, όταν η χώρα μας οφείλει να πληρώσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα