Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν με επίκεντρο τους Κούρδους της Συρίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα  με κύριο αντικείμενο την παρουσία Κούρδων ανταρτών στην περιοχή Αφρίν της βορειοανατολικής Συρίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Ερντογάν θα συνομιλήσει σήμερα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ζήτημα των κούρδων μαχητών αποτελεί σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, καθώς οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τους Κούρδους ως πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αντίθετα η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια.

Η διαφωνία κλιμακώθηκε τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν τους Κούρδους, ενώ η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να επέμβει στρατιωτικά στην Αρφίν προκειμένου να εκτοπίσει τις κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει μία φορά στη βόρεια Συρία, στα τέλη του καλοκαιριού, προκειμένου να εξουδετερώσει δυνάμεις του ISIS που βρίσκονταν κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο αλλά και για να αποτρέψει εξάπλωση των Κούρδων στην περιοχή.

Φόβος της Άγκυρας είναι ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν να μετουσιώσουν τις εκτάσεις που ελέγχουν σε αυτόνομο κρατίδιο. Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα ανεχτεί την συγκρότηση οιαδήποτε πολιτικής οντότητας στα σύνορά της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα