Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν την Τετάρτη

αρχείο-λήψης-13Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα τηλεφωνήσει αύριο Τετάρτη στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα πάρει χρόνο, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η αποστολή ενός μηνύματος (στον ρώσο ομόλογό του) από τον πρόεδρο Ερντογάν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων” ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πάντως ότι “δεν πρέπει να φαντάζεται κανείς πως θα καταφέρουμε να τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε μερικές ημέρες».

“Αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Πούτιν με πρωτοβουλία της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να διατηρήσει καλές σχέσεις” με τον τουρκο ομόλογό του, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρίνίζοντας πως η Μόσχα είχε επανειλημμένα “θέσει τις προϋποθέσεις (…) για την εξομάλυνση” των σχέσεων. “Εννοείται πως οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν πολλά επιπλέον βήματα για να πλησιάσουν η μια την άλλη”.

 Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης πως η Μόσχα πιστεύει ότι η Τουρκία έκανε ένα “σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” με την επιστολή συγγνώμης του Ερντογάν για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου 2015 κοντά στα συριακά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο, αλλά σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών στο έδαφος της Συρίας.

Η Μόσχα, η οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ανακοίνωσε πως, εκτός από την επίσημη συγγνώμη, ζητάει επίσης από την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση για το επεισόδιο.

Ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα πληρώσει αποζημίωση στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού. “Δεν υπάρχει θέμα να αποζημιωθεί η Ρωσία, τους εκφράσαμε απλώς τη λύπη μας”, δήλωσε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Χθες βράδυ ο Γιλντιρίμ είχε ωστόσο δηλώσει στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως, “αν είναι απαραίτητο”, η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει αποζημίωση στη Ρωσία.

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο ότι θα αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον ενός προσώπου που φέρεται ότι ευθύνεται για τον φόνο του ρώσου πιλότου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα